Tudomány

Ma térnek vissza a Földre a történelmi űrmisszó asztronautái

Sikeresen levált a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) a Crew Dragon űrkapszula két amerikai asztronautával a fedélzetén, és néhány órán belül landol a Mexikói-öbölben – írja az MTI. Ez a befejező szakasza a történelmi jelentőségű, két hónapos amerikai űrmissziónak. Az Elon Musk vezette SpaceX űrkapszulájában két amerikai veterán asztronauta, Robert Behnken és Douglas Hurley tartózkodik.

A Crew Dragon az ISS-ről történő leválás után körülbelül 22 órával, közép-európai idő szerint vasárnap 20 óra 42 perckor ereszkedik le fékezőernyőkkel a Mexikói-öbölbe. A landolás pontos helye az időjárási körülményektől függ, a szél erejétől, a hullámok magasságától, a légköri és a látási viszonyoktól is. A landolást követően az űrhajósok egy kutató-mentő hajó fedélzetén orvosi vizsgálaton esnek át, és körülbelül négy órát követően szállítják át őket Floridába tengeri vagy légi úton.

A szemünk láttára ír űrtörténelmet a SpaceX
A Crew Dragon űrhajó a NASA két asztronautáját fogja elszállítani a Nemzetközi Űrállomáshoz.

A két amerikai asztronautát szállító SpaceX űrhajót május 30-án bocsátották fel a floridai űrközpontból, majd néhány perccel a start után a Falcon 9 hordozórakéta újrahasznosítható gyorsító fokozata sikeresen visszatért a Földre. Ez volt az első alkalom az amerikai űrhajózás történetében, hogy a NASA magáncéggel együttműködve indított űrexpedíciót. Az űrsiklók „nyugdíjaztatása” óta, az elmúlt kilenc évbe az amerikai asztronauták orosz űrhajókkal jutottak el az ISS-re.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik