Belföld

Az M1-ről kiszivárgott hangfelvételekről kérdezte volna a Közszolgálati Testületet, végül őt figyelmeztették, hogy pártpolitizál

M1 Híradó
M1 Híradó
A Közszolgálati Közalapítvány MSZP-s kurátora járt így. Egyébként a testület arra jutott, hogy minden rendben van a köztévével.

A közmédiát felügyelő Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumának három, ellenzék által delegált tagja közösen nyújtott be javaslatot, azt kérve, hogy a testületet forduljon kérdésekkel a Közszolgálati Testülethez, amely a közszolgálati alapelveket felügyeli.

A kérdések a Szabad Európa által nyilvánosságra hozott hangfelvételekről szóltak, amelyek bemutatják, milyen szerkesztési elvek szerint működik a köztévé Magyarországon. Ezekről itt írtunk részletesebben, Bende Balázs, az M1 vezető szerkesztője (képünkön) a tavalyi EP-választási kampány előtt a többi között arról beszélt a felvételen:

Mindenki tisztában van vele, hogy május végén európai parlamenti választások vannak, és biztos vagyok benne, hogy senkit nem ér váratlanul, ha azt mondom, hogy bizony ebben az intézményben nem az ellenzéki összefogást támogatják. Ha ez a kijelentés valakit váratlanul ér, az most menjen haza.

A nyolctagú testület, amelynek három tagját az ellenzék, három tagját a Fidesz, két tagját pedig a Médiatanács adja, 5-3 arányban leszavazta a javaslatot (értelemszerűen az ellenzékiek maradtak magukra).

Kránitz László, az MSZP által delegált kurátor szerint önmagában már az meglepő volt, hogy napirendre került a javaslat, de később az is kiderült, hogy miért.

Ezután előálltak egy másik határozati javaslattal, amelynek a lényege az volt, hogy a közmédiában minden rendben van, a szerkesztés független, engem viszont figyelmeztetésben részesítettek, mert közösen írtam alá egy levelet az MSZP társelnökével

– mondta Kránitz a 24.hu-nak.

A levelet Kunhalmi Ágnessel közösen jegyezték, és szintén a köztévés botránnyal kapcsolatos kérdések voltak benne, amelyeket a Médiatanácsnak címeztek, de Kránitz szerint nem nyilatkozat volt, hanem csak kérdések. A határozat szerint viszont azért kapott figyelmeztetést, mert a közösen aláírt levéllel pártpolitizált, ami a közalapítvány kuratóriumi tagjai számára (noha többségében pártok delegálták őket) tilos.

Frissítünk!

Eredetileg azt írtuk a cikkben, hogy az ellenzéki kurátorok a Médiatanácshoz fordultak volna, de valójában a közszolgálati alapelveket felügyelő Közszolgálati Testülethez intéztek kérdéseket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik