Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 6 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Madrid fokozatosan megszünteti a hulladékégetést 2025-re

  • 2018. augusztus 06.
  • Csilla
Madrid be fogja zárni a valdemingómezi hulladékégetőt, és jelentős lépést tesz a jobb hulladék kezelés irányába.

Madrid Városi Tanácstestülete bemutatta a múlt héten az új hulladékkezelési stratégiáját a 2018-22 időszakra vonatkozólag. Fő célkitűzése, hogy átalakítsa a spanyol főváros hulladékgazdálkodását az európai és spanyol hulladék újrahasznosításra és -felhasználásra vonatkozó célkitűzéseknek megfelelően.

Madrid jelentős kihívásokkal néz szembe, például nagyon alacsony a szelektív hulladékgyűjtés szintje, valamint hiányzik a szervezett szerves, valamint komposztálható hulladék kezelés. Mindazonáltal a városvezetés jelenlegi határozott célkitűzése mentén Madrid jelentősen csökkenteni fogja a maradék hulladék feldolgozó kapacitását a szemét égetés folyamatos megszüntetésével. Ez alapján a város valdemingómezi hulladékégetője felére építi le a jelenlegi éves 300,000 tonnás kapaciatását 2022-re, és 2025-re teljesen bezár.

A javaslatot egyaránt üdvözölték a környezetvédők és a polgárok, akik már hosszú ideje küzdenek a létesítmény bezárásáért a sok környezeti ártalom miatt.

"Nagyra étékeljük Madrid hulladékégető bezárására vonatkozó tervét, hiszen ez világosan mutatja a város elköteleződését a hulladékgazdálkodás javítása irányába. Azért, hogy tovább haladhassanak ezen a jó úton, a Zero Waste Europe arra ösztönzi a város vezetést, hogy mielőbb megvalósuljon a szerves, ill. komposztálható hulladék elkülönített gyűjtése, és az öt fő alkotó rész hatékony szétválasztása."

 

Fordította: Bentamra Csaba

Forrás: https://zerowasteeurope.eu/2018/07/madrid-plans-to-phase-out-incineratio...