Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 5 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Tele a lakás fél pár zoknikkal, amiket már senki sem hord?

  • 2018. december 12.
  • Abigail
Szerző: 
Abigail

Eddig több, mint 22 ezer család csatlakozott már a magyar Zokni Csereprogramhoz. 

  Akiknél csak gyűlnek a páratlan, vagy tönkrement lábravalók, azoknak jó hír, hogy van recykláló, környezetbarát értelmes újrahasznosítási módja a rossz zokniknak.

  Egy délszláv háború elől MAgyarországra menekült vállalkozó ötleteként indult útjára a csereprogram - Csányi Zoltán először ruházati webáruházat üzemeltetett, ennek farvizén született az elképzelés, hogy a rengeteg kidobott, életét a kommunális hulladékban bevégző zoknibal kezdjenek valami hasznosat. Az ötlet olyannyira életképesnek bizonyult, hogy 2017-ben kb. egytonnányi zoknit küldtek el hozzájuk, s ebből egy focipályányi kiterjedésű bútoripari szigetelőanyagot gyártott le a szegedi vállalkozás. Egy idő után bővítettek, használt harisnyákat, melltartókat is vártak az emberektől, ezekből a ruhadarabokból ugyanis az útépítésnél használatos geotextíliát tudnak készíteni a cég partnerei.

   Az újabban beküldött zoknikból mostanában tűnemezelt filc lesz: géppel szálakra bontják a használt zoknikat, így alakulnak át új matériává, amit a bútoripar, a csőszerelők használnak, de kitűnő egyéb hő-, és hangszigetelésre is, s ezen kívül lovaspályák taposórétegének építésénél is jó szolgálatot tesz. Legutóbb egy új export termékbe is beledolgozták a zokniból készült tűnemezelt filcet, mégpedig a festők által előszeretettel alkalmazott takarófóliába.

 

forrás: zip.hu