Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 5 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szemléletformálás a Füvészkertben 2019

  • 2019. február 14.
  • Enikő
A Füvészkertért Alapítvány és a Szamóca Kiskertész Tanoda pályázatot hirdet 4-5-6-7 osztályos budapesti osztályoknak, szemléletformáló programban való részvételre.

Rajzoljatok, vagy írjatok esszét a következő témákhoz kapcsolódóan. Használjatok minél érdekesebb, innovatívabb technikát.

 

  1. Növényi sokféleség: Rajzoljátok, vagy írjátok le, hogy mit jelent számotokra a növényvilág sokfélesége.
  2. Komposztálás: A pályázatra olyan rajzokat, képzőművészeti alkotásokat várunk, melyek tükrözik a komposztálás folyamatát, eredményét /vagy egy esszét arról, hogy milyen anyagokat lehet komposztálni, mire használható az előállított komposzt.
  3. Városi kertészkedés: Mutassátok be, hogy hogy lehet akár egy teraszon is kertészkedni, mit lehet felnevelni. Rajzoljátok, írjátok le, vagy az osztály által eddig felnevelt növények fotóiból készítsetek kollázst.

 A nyertes osztályok vezetett sétán, illetve gyakorlati kertészkedős foglalkozáson vesznek részt a Füvészkertben az alábbi témákban:

 

  1. Növényi sokféleség megismertetése - vezetett séta a Füvészkertben. A füvészkerti séták fő célja Magyarország változatos növényvilágának bemutatása. A Magyarországon vadon élő mintegy 2.400 növényfaj közül több mint 400 kertünkben is megtalálható. A hatékony természetvédelem elengedhetetlen feltétele, hogy minél több növényfajt felismerjünk. (Hogyan őrizzük meg azt, amit fel sem ismerünk?) A rövid kerti sétán felhívjuk a figyelmet arra, hogy más növényekkel találkozunk a Dunántúli és az Északi Középhegységben, az Alföldön, a nagy folyó árterein. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy van a kertünkben néhány növényfaj, amely a Földön sehol máshol csak Magyarország néhány elszigetelt területén fordul elő, s arra is, hogy vannak veszedelmesen terjedő, agresszív gyomnövények is, melyek ellen védekezni kell.
  2. Komposztálás: A komposztálás most már nem csak a kerttulajdonosok feladata, felelőssége. A technika fejlődésével már lehetséges komposztálni a nagyváros közepén is. A mini konyhai komposztvödrök már elérhető áron kaphatóak és a legkisebb lakásban is elhelyezhetőek. Így időszerűvé vált, hogy minden gyerek megtanulja a komposztálás alapszabályait. A komposztálás nem ördöngösség, minden gyerek tud, sőt szeret is komposztálni. A gyűjtés, vágás, aprítás, rétegezés, keverés... élvezetes kerti munkák. Aki egyszer végigcsinálja a folyamatot a Füvészkertben található komposztálónál, az biztos megjegyzi egy egész életre, hogy hogyan, és miért is kell komposztálni.
  3. Kertészkedés a városban, kertészkedés a gyakorlatban. Kerti kaland az aszfaltrengetegben, avagy hogyan kertészkedhetsz balkonodon télen-nyáron... Megmutatjuk hogyan lehet saját kerted ehető növényekkel a teraszodon, hogyan védd meg a hasznos bogarakat, madarakat. 

 

A pályázat célja:

 

Környezettudatos szemléletformálás az iskolában. A komposztálás folyamatának és fontosságának elsajátítása a gyakorlatban. A növényvilág sokféleségének megismertetése. A városi kertészkedés népszerűsítése. A nyertes osztályok diákjai a foglalkozáson megszerzett élmények által mindig emlékezni fognak az itt megszerzett ismeretekre.

 

A program által megszerzett tapasztalatok, lehetőséget adnak saját komposztáló, illetve saját  kert kialakítására az iskola udvarán.

 

Pályázati feltételek:

 

A pályázók köre: a pályázaton indulhat bármely budapesti 4-5-6-7 osztályos iskolai osztály.

 

A jelentkezés feltételei: A pályázó elfogadja a pályázati kiírásban részletezett feltételeket, és a nyertesek kiválasztásának módját.

 

A pályázó a pályázati anyag benyújtásával hozzájárul, hogy a pályázati anyagot (rajzokat, képeket, esszéket, információkat) a kiíró felhasználja a program népszerűsítéséhez, kommunikációjához.

 

A pályázati anyag tartalma:

 

1 db rajz vagy bármely más technikával készült képzőművészeti alkotás vagy esszé, melynek témája az alábbiakból választható:

 

  1. Szerintetek miből lesz a komposzt, milyen hulladékok komposztálhatóak, és mire használhatjuk a kész komposztot?”
  2. Mitől lesz fenntartható egy kert?
  3. Növényi sokféleség bemutatása.

 Használjatok minél érdekesebb, innovatívabb technikát.

 

A pályázatok beküldési módja, ideje:

 

A pályázatokat az alábbi űrlap kitöltésével lehet beküldeni.

 

https://goo.gl/forms/yQCvhTtXpAukjK4G3

 

Az űrlap itt található: http://www.gyerekkertesz.hu/szemleletformalas-a-fuveszkertben-2019/

 

Beküldési határidő: 2019. február 28.

 

A pályázatok megvalósítása:

 

A nyertes osztályok fogadása 2019. április, május hónapok folyamán előre egyeztetett időpontban történik. A foglalkozás időtartama 1 óra. A foglalkozás az ELTE Füvészkertben zajlik. A pályázat nem tartalmazza a helyszínre utazás költségét!

 

A pályázatok elbírálása, eredményhirdetés:

 

A pályázatokat elbírálásánál figyelembe vesszük a jelentkezési sorrendet is.

 

25 osztályt tudunk fogadni.

 

Eredményhirdetés: 2019. március 11.

 

További részletek: www.gyerekkertesz.hu

 

A program a Fővárosi Környezetvédelmi Alap támogatásával valósul meg.

 

 

forrás: http://www.gyerekkertesz.hu/szemleletformalas-a-fuveszkertben-2019/