Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 5 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Greta Thunbergé az Amnesty International legfontosabb emberi jogi díja

  • 2019. június 16.
  • PKata

Idén Greta Thunberg svéd környezetvédelmi aktivista és az általa alapított Fridays For Future (Péntekenként a Jövőért) nevű mozgalom kapta a nemzetközi jogvédő szervezet legrangosabb kitüntetését, a Lelkiismeret Nagykövete díjat.

Thunberg „hatalmas megtiszteltetésnek nevezte”, hogy a mozgalom ilyen elismerésben részesült. „Az emberi jogok és az éghajlati válság kéz a kézben járnak. Az egyiket a másik nélkül nem tudjuk megoldani” – hangsúlyozta közleményében Greta Thunberg.

„Inspirál és alázatra sarkall bennünket az az elszántság, ahogyan ezek a fiatal aktivisták világszerte arra késztetnek mindannyiunkat, hogy szembenézzünk a klímakatasztrófa realitásaival”– fogalmazott Kumi Naidoo, az Amnesty International főtitkára közleményében.

Az Amnesty International 2002-ben alapította meg a Lelkiismeret Nagykövete díját, hogy ezzel olyan embereket és csoportokat tüntessen ki, akik vagy amelyek „lelkiismeretüknek megfelelően cselekedve, előmozdítják az emberi jogok ügyét.”

A korábbi díjazottak között van Václav Havel néhai cseh elnök, Nelson Mandela, a Dél-afrikai Köztársaság egykori elnöke és emberi jogi harcos, Malala Juszufzai, a nők oktatási jogaiért küzdő pakisztáni aktivista, Aj Vej-vej kínai képzőművész, a kanadai őslakosok jogaiért küzdő mozgalom és Alicia Keys énekesnő is.

A 16 éves Greta Thunberg alapította a Fridays for Future elnevezésű nemzetközi mozgalmat, amelynek célja, hogy felhívja a döntéshozók figyelmét az éghajlatváltozás problémájára. Sztrájksorozata globális tömegmozgalommá szerveződött, az eddigi egyik legnagyobb akciót március 15-én szervezték, 123 országban, több mint 1,9 millió résztvevővel. Thunberget tevékenységéért idén Nobel-békedíjra jelölték.

 

Forrás: https://greenfo.hu