Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 5 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Belgrád beszünteti a zacskók használatát

  • 2019. augusztus 21.
  • Abigail
Szerző: 
Abigail

Augusztus végén döntenek a belgrádi városi képviselő-testület ülésén a műanyag szatyrok használatának betiltásáról, ami a tervek szerint 2020. január 1-jétől lépne érvénybe – tette közzé Goran Vesić, Belgrád polgármester-helyettese a B92 hírportálon.

Hangsúlyozta, hogy Belgrád a Szerb Köztársaság fővárosáról szóló törvény módosításával felhatalmazáshoz jutott e terület független szabályozását illetően. Ezáltal minden feltétel adva van a műanyag zacskók használatának a betiltásához – tette hozzá Vesić. Kiemelte, hogy az intézkedés révén Belgrád az első olyan európai városok között lesz, amelyek szintén meghozták ezt a döntést, ezért ,,büszkék lehetünk városunkra”.

– Több mint egy évvel ezelőtt egy, a kiskereskedelmi láncok képviselőivel folytatott találkozó során bejelentettem, hogy 2020-tól kezdve a Belgrád város területén lévő kiskereskedelmi létesítményekben nem használhatnak műanyag szatyrokat. Időközben a kiskereskedők bevezették a zacskók megfizettetését, és ezáltal mintegy 60 százalékkal csökkent a műanyag szatyrok használata Belgrád területén – írja Vesić.

Egy évvel ezelőtt a polgármester-helyettes bejelentette, hogy a jövőben bevásárlószatyrokat osztogatnak a polgároknak. A kereskedők a nejlon- helyett papírszatyrot kínálhatnak. A törvényt megszegőket 150 ezer dinárral bírságolják meg – tette közzé Vesić.

Rámutatott arra, hogy március 25-én Andrew Cuomo, New York állam kormányzója is elrendelte a nejlonzacskók használatának tilalmát, a törvény 2020 márciusától lép hatályba az állam területén. Ezenkívül Svejna Schulze német környezetvédelmi miniszter az elmúlt napokban jelentette be döntését, amely szerint teljesen betiltják a kiskereskedelemben használatos műanyag zacskók forgalmazását. A kereskedelmi ágazattal kötött önkéntes alapú megállapodások sikeresnek bizonyultak Németországban, mivel hatásukra 2016 óta jelentősen visszaszorult a műanyag zacskók használata – tette közzé Svenja Schulze.

Az Európai Unió 2021-től betiltja az egyszer használatos műanyag tányérok, evőeszközök, szívószálak és fülpiszkálók használatát, míg más műanyag termékeken feltüntetik a felhasználási határidőt – írja Vesić.

Az Európai Bizottság adatai szerint a tengerekbe kerülő szemét 80 százaléka műanyag. A jogszabálytervezet által korlátozott műanyagok az összes tengeri szemét 70 százalékát teszik ki. A jogszabály 22 milliárd euróval csökkenti a környezetnek okozott kár összegét – ennyibe kerülne ugyanis a 2030-ig felhalmozódó műanyag szemét Európában.

 

forrás: zipmagazin.hu