Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 5 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Innovatív tárolóládákkal szorítják vissza a szállítási hulladékhegyeket

  • 2019. október 07.
  • CsViki

Az európai ipar környezetvédelmi teljesítménye 2019-ben szerencsére javuló tendenciát mutatott, viszont korántsem problémamentes az ipari gyártás és a disztribúció fenntarthatósági helyzete. Örülhetünk azonban azoknak a kezdeményezéseknek, melyek elhozták a változásokat: az újító jogszabályoknak, a káros előállítási technikáktól való eltávolodásnak és a multicégek ipari környezetvédelemben való szerepvállalásának. Utóbbi az egyik legfontosabb tényező, ezért cikkünkben olyan innovatív csomagolástechnikákat mutatunk be, melyek nagyban hozzájárulnak a hulladékmennyiség visszaszorításához - írja a ZIP Magazin.

Innováció vs. környezetszennyező ipar: 1-0

A fejlett ipar rengeteg gazdasági és társadalmi előnnyel jár: minőségi árucikkeket állít elő a kereslet kielégítése érdekében, ráadásul munkahelyek millióit teremti meg az európai polgárok számára. Nem eltitkolható azonban, hogy milyen ártalmas hatással vannak az óriási gyárépületek a környezetre. A levegőbe jutó toxinok, gázok sajnos elősegítik az üvegházhatás és a globális felmelegedés kialakulását. A gyártás során létrejött melléktermékek nagy része a talajba és a világ vizeibe távozik, pusztítva az élővilágot. Ha pedig mindez nem lenne elég, akkor gondoljunk bele a késztermékek szállítmányozása során felhasznált műanyag mennyiségébe, mely jelentősen hozzájárul a világ plasztikhulladék-hegyeinek kialakulásához.

A Schoeller Allibert csomagolástechnikai eszközöket gyártó vállalat ezt a problémát ismerte fel. A cég olyan többutas műanyag konténereket és csomagolóanyagokat fejleszt, melyekkel nem termelődik még több műanyagszemét a gyártási és a logisztikai folyamatok során.

 

Visszaforgó, többutas csomagolási megoldások

A többutas csomagolásfajták nagyon hasonlítanak arra a jelenségre, amikor a mindennapokban egy nejlonzacskót több alkalommal is felhasználunk. Az egyetlen különbség az, hogy az előnyök ipari nagyságrendekben jelentkeznek.

A Schoeller zöld ars poeticáját másnéven 360 fokos megoldásnak is nevezik. Mégpedig azért, mert a vállalat nemcsak az előállítás során igyekszik környezetkímélő eljárásokat alkalmazni. A tőlük vásárló partnereik az elhasználódott műanyag ládákat vissza is vihetik a Schoeller Allibert újrahasznosító központokba, ahol 100 százalékban újrahasznosítják őket.

Az újrahasznosított FLC konténerek és IBC tartály termékek összehajthatók, így szállítmányozáskor a visszaúton helyet is spórolhatunk velük

A termékek minőségében pedig nem ismernek mellébeszélést: kizárólag hosszú élettartamú, nehezen sérülő és sokszor használható csomagolóanyagokat gyártanak. Minél ritkábban kell lecserélni az amortizálódott műanyag ládákat, annál kevesebbszer kell újrahasznosítani őket. Így végső soron még környezetbarátabb a folyamat, hiszen az újrahasznosításra szánt energia is redukálódik.

 

A Schoeller a versenyképességet tartja szem előtt

Természetesen a prémium termékkínálatnak és az innovatív többutas csomagolási megoldásoknak van némi többletköltséget az alacsony minőséget kínáló termékekkel szemben. Viszont ha a beszerzők a termékek hosszú élettartamát is számításba veszik, egy megtérülő és környezetbarát befektetést látnak.

Ez az elgondolás pedig az ügyfeleik oldaláról is működőképes hozzáállás. A 21. században az eredményes piaci szerepléshez környezettudatosnak és újítónak kell lenni. Legyen szó textil- vagy repülőgépgyártásról, a szállítmányozásban ma már elérhetők zöld utak is a sikerhez. Hosszú távon számolva a minőségi újrahasznosított logisztikai tárolók megtérülő befektetést jelentenek.

 

Forrás: zipmagazin.hu