Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 4 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Milliók számára műanyag nélkül telik az élet júliusban

  • 2020. július 29.
  • Enikő
A műanyagmentes júliusnak nem az a célja, hogy fenekestül felforgassuk az életünk, és egyetlen hónap alatt életmódot váltsunk.

A műanyagmentes július kezdeményezés sokkal inkább szól arról, hogy megismerkedjünk a műanyagmentes élet lehetőségeivel, és elinduljunk a változás útján.

 

Világszerte nagy esemény

A műanyagmentes július eredetileg Ausztráliából indult 2011-ben a Műanyagmentes Alapítvány kezdeményezésének keretében. Célja az, hogy kevesebb szemét keletkezzen az egyszer használatos műanyagokból. Az akcióban részt vevők meggyőződése, hogy a kis változások összeadódva nagy eredményekre vezetnek. A műanyagmentes július manapság a világ egyik legbefolyásosabb, környezetvédelmi kampánya és a világ minden tájáról milliók vesznek részt benne évente.

 

Három éve hazánkban is

 

Magyarország három évvel ezelőtt csatlakozott a kezdeményezéshez, amely jelenleg 177 országban 250 millió ember mozgat meg. Az Észak munkatársa rákérdezett olvasóinknál és baráti körében, hogy ki miért döntött úgy, hogy csatlakozik az akcióhoz.

 

Mi legyen a dinnyehéjjal?

– Amióta megjelentek a boltokban a papírból és vászonból készült bevásárlótáskák, azóta műanyag szatyrot nem is használok, ezért ez már nem is kötődik nálam a műanyagmentes júliushoz – mesélte Bálint. – Az azonban már nagyobb dilemmát okoz, amikor a családdal elfogyasztottunk egy dinnyét. Annak a héját ugyanis nem dobhatom papír- vagy szövetzsákba, hiszen azonnal átázik.

 

Katalin azt mondta el, hogy a szemetet szelektíven gyűjti, ételhordó gyanánt üvegedényeket használ, és mindig van a táskájában egy szövetből készült bevásárlótáska.

– A műanyagmentes július pedig felhívja a figyelmem, hogy még jobban odafigyeljek a környezettudatosságra – fejtette ki.

 

A fiatalok fogékonyak

Az egyik barátnőm nagylánya, Tamara 15 éves, és két éve kezdett környezettudatosan és lehetőleg műanyagmentesen élni. Az uzsonnáját mosható szövetzsákban viszi magával, az innivalót kulacsban, és két-három szövetből készült bevásárlózsák mindig lapul a táskájában. Tusfürdő helyett papírba csomagolt szappant használ, a fogkeféje pedig fából készült. Az édesapjának klasszikus fémborotvát ajándékozott, fanyéllel, az édesanyja pedig külön kis tisztítókefével ellátott fém szívószálat kapott tőle.

 

Hol, hogyan és mikor

Felvetődött például az is, hogy egy kertes házban élőnek könnyebb elkerülni például a szemeteszsák használatát – mert a kerti slaggal öt perc alatt kimossa a benti szemetest –, mint annak, aki társasházban él, és nem biztos, hogy szeretné azt a kádban elmosni.

 

A fenti beszélgetések alapján általánosságban elmondható, hogy a legtöbben igyekeznek kerülni az egyszer használatos műanyagok használatát addig, amíg az ki nem zökkenti őket a komfortzónájukból. Éppen ezért a vélemények még eléggé megoszlóak, és a kivitelezésre sincs mindenkinek lehetősége vagy ideje, ezért még van hova fejlődnünk.

 

forrás: https://boon.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/milliok-szamara-muanyag-nelkul-telik-az-elet-juliusban-4435379/