Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 3 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az élelmiszerek 17 százaléka a szemétben végzi világszerte

  • 2021. március 10.
  • Enikő
A világszerte eladott élelmiszer 17 százaléka a szemétben végezte 2019-ben az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) jelentése szerint.

Ez 931 millió tonnányi élelmiszert jelent, mely a magánháztartások, éttermek, üzletek, és más élelmiszerárusító egységek hulladéklerakójába jutott. Ez a mennyiség 23 millió teherautót töltene meg és minden földlakóra fejenként 121 kilogramm jutna.

 

A jelentés elkészítéséhez a szakértők 54 ország adatait vették figyelembe. A hulladékba beletartoznak a még ehető élelmiszerek és a nem fogyasztható maradékok is, mint a csontok vagy a gyümölcshéjak.

Szinte minden országban, legyen az szegényebb vagy gazdagabb, az eladott élelmiszer igen nagy része végzi a szemétben.

 

A magánháztartásokban dobnak ki legnagyobb arányban élelmiszert: 11 százalék kerül a kukákba. Az éttermekben és más vendéglátóhelyeken a táplálék öt százaléka, az élelmiszerkereskedésekben 2 százaléka válik szemétté.

 

Ugyanakkor csaknem 700 millió ember nem jutott elegendő élelmiszerhez 2019-ben.

 

„Az élelmiszerhulladék csökkentése mérsékelné az üvegházhatású gázok kibocsátását, a természet földművelés okozta károsodását és szennyeződését, növelné az élelmiszerek elérhetőségét, ezáltal csökkentené az éhezést, és pénzt is spórolna – mindezt a globális gazdaság visszaesésének idejében” – mondta Inger Andersen, az UNEP vezetője.

 

forrás: www.dontwasteit.hu