Figyelmeztető üzenet

Ez a cikk kb. 3 éve íródott.
A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Folyamatos feladatot jelent az illegális hulladék felszámolása

  • 2021. március 12.
  • Enikő
A Bakonyerdő Zrt. számára egész évben folyamatos feladatot jelent a Bakony és a Balaton-felvidék erdeinek az illegálisan elhelyezett hulladéktól vagy a gyakorta elszórt, a kirándulások alkalmával hátrahagyott szeméttől való megtisztítása.

Az erdőgazdaság több erdészeténél is szerveztek szemétszedést nemrég. A Farkasgyepűi Erdészet munkatársai – mintegy 10 kilométer hosszan – a 83-as számú főút egy szakaszán gyűjtötték össze az aszfaltcsík mellett elszórt hulladékot. A három köbméter, több mint 15 zsáknyi szemét nagy része vegyes kommunális hulladék, műanyag palack, csomagolóanyag, üdítősdoboz, nagy valószínűséggel autókból kidobált szemét volt, de kisebb mennyiségben építési törmeléket és autógumikat is találtak. Az összegyűjtött hulladék elszállításában a Magyar Közút Nonprofit Zrt. segített az erdőgazdaság munkatársainak.

 Humusz 1%

Egyre gyakrabban találkozunk civil lakossági szerveződésekkel, egyesületekkel, amelyek tagjai aktív természetjáróként is szívügyüknek érzik erdeink tisztán tartását. Társaságunk lehetőségeihez mérten támogatja e kezdeményezéseket. A Hajagi Természetvédő és Szabadidő Egyesület szemétszedési akciója során 50 zsák szemét elszállításában segédkeztek a Farkasgyepűi Erdészet munkatársai – mondta el Lunk Eszter, a Bakonyerdő Zrt. kommunikációs vezetője, aki kiemelte, hogy az erdei utak mellett elszórt szemét összegyűjtése és elszállítása komoly feladat az erdőgazdaságoknak.

 

A kirándulóhelyek kiépített tűzrakóiban hátrahagyott és felhalmozott, a kirándulások során elszórt szemét jelentős mennyiségű és minden esetben környezetkárosító. A műanyagok, a fém- vagy üveghulladékok nagyon hosszú idő alatt bomlanak le, sokszor veszélyes anyagot juttatva a természetbe. A szemétszedés nemcsak a térség környezeti állapotát javítja, hanem azon túl is kiemelt jelentősége van. A járványhelyzet miatt ugyanis jelentősen megnőtt az erdők látogatottsága, így a hulladékmentesítés hozzájárul, hogy tiszta és egészséges környezetben pihenhessenek az emberek.

 

Az állami erdőgazdaságok évente több millió forintot költenek az erdők tisztán tartására. Ezt az összeget a természetjárás-infrastruktúra fejlesztésére, fenntartására, karbantartására is lehetne fordítani.

 

forrás: www.veol.hu