szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Röhrig Géza Vujity Tvrtkónak mondta el, hogy még mindig egy temetkezési vállalatnál dolgozik New Yorkban, és hiába kapott Oscar-díjat a Saul fia, rájött, hogy nem lesz színész belőle.

A Saul fia főszereplője egy temetkezési vállalatnál dolgozik most is, ahol halottakat készít elő utolsó útjukra. Röhrig Géza Washingtonban adott Vujity Tvrtkónak interjút, amit a Facebookon közvetítettek. (Civil munkájáról már egy évvel ezelőtt is beszélt a New Yorkernek.)

Azt mondta, hogy ha gazdag lenne, akkor sem csinálna mást, a halottmosdatás számára a megtisztulást jelenti. "Amikor egy műanyag zsákról lehúzod a cipzárt, és előtted van egy emberi test, a testet nem lehet vádolni semmiért. Ahogy egy újszülöttet meg kell mosni, úgy egy halottnak is jár ez" – magyarázta.

Saját magával kapcsolatban úgy fogalmazott: "Nem vagyok sem szuper, sem sztár, egy magyar költő vagyok". New Yorkban él, és nem változott az élete a Saul fia sikere után sem. Bár verseskötetei a bemutató után kétségtelenül magasabb példányszámban keltek el – tette hozzá.

A gyors siker ellenére gyorsan rájött, hogy nem lesz színész belőle, és nem is akar 10-20 percre akciófilmekben feltűnni, mert ez méltatlan lenne a Saul fiához. Elmondása szerint Nemes Jeles László Oscar-díjas filmje kompromisszumok nélkül készült, saját művészi elképzelései mentén haladt előre, ezért is gondolták eleinte azt, hogy csak az egyetemi klubokban lesz majd népszerű, az Oscar-díj elképzelhetetlen volt számukra.

hvg.hu Kult

Videó: Így nyert a Saul fia

Videónkon Nemes Jeles László köszönőbeszéde az elképesztő siker, az Oscar-díj elnyerése után.

MTI Kult

Újabb rangos díjat nyert a Saul fia

A Saul fia nyerte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó elismerést a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) vasárnap esti londoni díjkiosztóján.