szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hétezer oldalnyi dokumentum került elő egy lakás felújítása során egy közfalból. 1944 nyarán a házfelügyelőknek és -tulajdonosoknak minden adatot össze kellett írniuk a bérlőikről, mielőtt a zsidókat beköltöztették a csillagos házakba. A listát kereshető adatbázis formájában közzétette a levéltár.

Történelmi dokumentumokat, 1944-es adatszolgáltatási íveket tettek elérhetővé az interneten – közölte Budapest Főváros Levéltára szerdán.

Felidézték, hogy 2015 szeptemberében különleges irategyüttesre bukkantak egy Kossuth Lajos téri lakás felújítása során: a közfal kibontásakor mintegy hétezer oldalnyi dokumentum került elő, amelyről korábban azt hitték a szakemberek, hogy megsemmisült az 1944-45-ös ostrom alatt. Az értékes iratokat a lakástulajdonos "példamutató módon" átadta a fővárosi levéltárnak – tették hozzá.

"Mint ismeretes, a zsidónak minősített budapesti lakosságot 1944 júniusában összeköltöztették a sárga csillaggal megjelölt házakba. Ennek előkészítését szolgálta Budapest helyettes polgármestere 1944. május 30-án kelt rendelete, melyben valamennyi fővárosi lakás és bérlő összeírásáról intézkedett" – idézték fel.

Az adatszolgáltatási íveket a háztulajdonos vagy házfelügyelője huszonnégy órán belül köteles volt kitölteni: fel kellett tüntetni a lakások lakbérét, szobaszámát, utcai vagy udvari fekvését, valamint a háztulajdonos és valamennyi bérlő nevét, "zsidó" vagy "nem zsidó" mivoltát.

Budapest Főváros Levéltára a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával elvégezte a kimagasló történelmi értékű dokumentumok digitalizálását és feldolgozását. Az eredményt a Hungaricana felületén tették közzé.

Szegő Iván Miklós Kult

Szemtanúk és túlélők 1944-ről: az embertelenség banalitása

A háború, a terror, a kegyetlenség és az embertelenség „banalitása a vészkorszakban, a német megszállás után is hátborzongató. A mindennapok története iszonyatos emlékekké változott az elmúlt hetven évben. Az 1944. március 19. utáni eseményeket most dokumentumfilmek igyekeztek felidézni.

MTI Kult

Azt hitték, hogy megsemmisült, de megtalálták egy budapesti lakásfelújításkor

A budapesti zsidóság sárga csillagos házakba költöztetését előkészítő lakásügyi dokumentumokat találtak egy Kossuth téri ház egyik lakásának felújításakor. A több kerületet érintő 5-7 ezer oldalnyi irategyüttes értékét az adja, hogy az úgynevezett adatszolgáltatási ívekről korábban úgy tudták, a háborúban megsemmisültek.

Heimer György Kult

A dicső ellenállás jól megfért a gyilkos zsidógyűlölettel

Amennyiben átmegy a szejmen a kormány törvénytervezete, akár hároméves börtönt is kaphatna Lengyelországban, aki felveti, hogy nem csak a nácik felelősek a holokausztért, hanem az őslakosok is. Valóságos hazaárulónak számít például az a történész, aki megírta a jedwabnei pogromról szóló döbbenetes kötetét.