szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Volt nagyon fontos is, elég ciki is, de az elmúlt bő másfél évtizedben ismét visszatalált a helyes útra. Születésnapi megemlékezésünk.

A Reginald Kenneth Dwight néven anyakönyvezett Elton John, pályája a hatvanas években indult, volt egy Bluesology nevű zenekara, aztán 1967-ben egy lemezkiadói hirdetés nyomán ismerkedett meg élethosszig tartó dalszerzőtársával, Bernie Taupinnel. Első nagylemeze, az Empty Sky 1969-ben jött ki. Ez után következtek sorban Elton nagyszerű hetvenes évekbeli nagylemezei, többek közt a címnélküli 1970-es második album, az ugyan csak 1970-es Tumbleweed Connection, az 1971-es Madman Across The Water, az 1972-es Honkey Chateau, az 1973-as Goodbye Yellow Brick Road, és az 1975-ös Captain Fantastic and the Brown Dirt Cowboy.

 

A hetvenes évek második felének még elfogadható lemezei után, több más művészhez hasonlóan, a nyolcvanas években, majd a kilencvenesek elején többnyire maga volt az irreleváns szerencsétlenség (persze csak többnyire: volt olyan fontos és említésre méltó albuma, mint az 1983-as Too Low For Zero, 1994-ben pedig nagy sikert aratott az Oroszlánkirály musicallel). A kétezres évek kezdete óta azonban - egykori futballklub-tulajdonosról beszélünk, használjunk sporthasonlatot – ismét bombaformában focizik. 2001-es Songs From The West Coast című albumával visszatalált zenei gyökereihez, ahhoz a szikárabb, soulos, blues-os, zongoracentrikus világhoz, mely legjobb hetvenes évekbeli lemezeit is jellemezte. Múzsája aztán azóta sem hagyta el, ebben a szellemben rögzített még négy sorlemezt (Peachtree Road, 2004; The Captain & The Kid, 2006, The Diving Board, 2013, Wonderful Crazy Night, 2016), valamint egy duettalbumot egy másik dalszerző-legendával, a tavaly elhunyt Leon Russellel (The Union, 2010).

 

Sok mindenkire volt hatással a zongorista dalszerző-énekesektől a mainstream popon át a camp cuccokig, és a hetvenes évekre reflektáló mai dalszerzőkig - Billy Joeltől és Kate Bush-tól Father John Misty-ig, a Scissor Sisterstől a Maroon 5-on át Ryan Adams-ig másképp nézne ki nélküle a könnyűzene története.

"Elton John nem inspirálta új zsánerek születését, de még csak új hangzások sem kötődnek a nevéhez, alapjaiban a legegyszerűbb eszközökkel – nagyon jó énekhanggal, nagyon stabil zongorajátékkal, nagyon átélhető, de a szentimentalizmus csapdáját (...) az esetek többségében elkerülő szövegekkel és csúcspillanataiban hibátlanra formált popdalokkal – dolgozó előadó, aki azonban kellően színes ahhoz, hogy feltűnjön." - írta róla tavaly a Recorder.

Ami legalább ennyire érdekes, hogy Elton dokumentáltan figyelte, figyeli a kétezer utáni új zenei mozgásokat. Zenei újjászületését, nyilatkozata szerint, többek közt az említett Ryan Adams fiatal amerikai folk-rock dalszerző-énekes dalai inspirálták, de bírta a White Stripest, készített közös lemezt az elektro-popos ausztrál Pnau tagjaival (Good Morning to the Night, 2012), szerződtette lemezcégéhez a Strypes nevű kölyök rock and roll-bandát, és dicsérte nyilatkozatban a táncos elektronikában utazó angol Factory Floor zenekart.

Pályafutása során öt Grammy-t és Brit Awards-ot kapott, van egy Oscar-díja és egy Golden Globe-ja. A Rolling Stone 2004-ben a Minden idők legnagyobb hatású zenészei százas listán a negyvenkilencedik helyre sorolta, a Billboard szerint ő minden idők legsikeresebb férfi szólóelőadója. 1994-ben a Rock and Roll Hall Of Fame tagja lett, 1996-ban az Order Of The British Empire kitüntetéssel Sir Elton John lett. A kollektív emlékezetbe égett az, ahogy 1997-ben Diana hercegnő temetésén előadta az abban az évben egyébként kislemezen újra kiadott 1973-as Candle In The Windet (ami egyébként 33 millióval vezeti a legnagyobb mennyiségben eladott kislemezek listáját). Egyetlen fontos filmszerepét a Who-féle Tommy moziváltozatában játszotta, mint Pinball Wizard.

 

Meleg identitását büszkén vállalja, 2014 óta házasságban él partnerével, David Furnish-sel (akivel 2005-ben a jog előtt már összekötötték életüket, bejegyzett élettársi kapcsolatra léptek), a melegjogok elkötelezett harcosa, az LMBTQ-mozgalom lelkes szószólója. 1992-ben, Freddie Mercury halála után létrehozta a mai napig működő Elton John AIDS Foundationt.

A Tiny Dancert biztos egy csomóan énekeltük már vele a Majdnem híres című filmben. És akkor most Elton John hetvenedik születésnapján megint.

 

Almost Famous - Tiny Dancer from Zeca on Vimeo.