szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A színpadhoz közeli egyik kolostor nővérei tettek feljelentést az előadások miatt. Állítólag gond volt a hangerővel és a biztonsági szabályok betartásával is.

Nem játsszák többet a Nero császárról szóló rockoperát Rómában, a Palatinus-dombon felállított gigantikus színpadon – számolt be az önkormányzati döntéséről a Corriere della Sera pénteken.

A június 7-e óta tartó előadásokat egy feljelentés miatt kellett abbahagyni, melyet a Palatinus egyik kolostorának nővérei tettek. Azt írták, hogy a rockopera producerei nem kaptak engedélyt Róma városától arra, hogy eltérjenek a hangerőt szabályozó előírásoktól. A biztonsági szabályokkal kapcsolatban is hiányosságokat állapítottak meg, ezért visszavonták a produkció engedélyét.

A legenda szerint Rómát felgyújtó, gátlástalan uralkodóról szóló zenés előadás a kezdetektől heves vitákat váltott ki.

Sokaknak nem tetszett például az, hogy a 14 méter magas, 36 méter széles ideiglenes színpadot a Palatinus-domb ásatási területét lefedve állították fel. Már a június 7-i premiert is kétórás késéssel kezdték, ami felháborította a hatalmas nézőtéren helyet foglaló 3000 embert.

A kritikusok leginkább giccsoperaként emlegetik, és a jegyeladásokkal sem dicsekedhet a produkció. Ellenzéki parlamenti képviselők vizsgálatot követelnek, mivel Lazio tartomány állítólag egymillió euróval támogatta a rockoperát.

Kérdéses még, hogy újrakezdődhetnek-e az előadások, amelyeknek turisták tömegeit kellett volna a nézőtérre csábítania. A producereket hatalmas veszteség fenyegeti, 38 akrobata, táncos, színész és énekes aggódik a munkájáért. A darab Nero császár élete 14 évének legismertebb epizódjait beszéli el, az olasz musicalek világából ismert Gino Landi rendezte, zenéjét az Oscar-díjas Luis Bacalov szerezte, a szöveget a kétszeres Grammy-díjas Franco Migliacci írta. A díszletek Dante Ferretti és Francesco Lo Schiavo háromszoros Oscar-díjas tervezőpáros munkái, a jelmezeket a szintén Oscar-díjas Gabriella Pescucci tervezte.

A darabot szeptember 10-ig minden este, keddtől vasárnapig angolul, szombaton olasz nyelven adták volna elő.