szerző:
Tetszett a cikk?

Minden idők egyik legfantasztikusabb soul-énekesét, Otis Reddinget 26 évesen érte a halál

Redding - "A soul királya" -, aki minden idők egyik legnagyobb amerikai könnyűzenésze, a soul aranykorának vezető dalszerző-énekese volt, 1967. december 10-én, miután az előző nap Clevelandben koncertezett, zenekara társaságában saját Beechcraft H18-as repülőgépével Madison felé vette az irányt, ahol ugyancsak felléptek volna.

Rossz, esős, ködös időben szálltak fel (a figyelmeztetések ellenére). Négy kilométerrel a madisoni repülőtér előtt a pilóta még leszállási engedélyt kért, ám a gép nem sokkal később lezuhant a Monona tóba. A balesetet csak Redding kísérőzenekara, a Bar-Keys trombitása, Ben Cauley élte túl.

Redding pályafutása alatt a két nagy soul-lemezkiadó egyike, a Stax kötelékében a soul-zene, és a teljes amerikai könnyűzene alapvetéseit vette lemezre. Posztumusz beiktatták a Rock and Roll Hall Of Fame-be és megkapta a Grammy életműdíját is. Hatása a későbbi évtizedek amerikai (és nem csak amerikai) zenéjére egészen elképesztő.

A Beatlestől és a Doorstól Jay-Z-ig és Kanye Westig kismillióan emlegetik hatásként. Sok más mellett, amit elért, ő volt az egyik első soul-énekes, aki stílus-falakat tört át, és akit elfogadott rock-közönség is.