szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Inspiráció a jövő nemzedéknek vagy kihasználója a kvalifikációs rendszer átgondolatlanságának? Ezek a kérdések foglalkoztatják a nemzetközi és a magyar sportsajtót Swaney Elizabeth kínos futamai után a síakrobaták félcső számában.

Át kell gondolni a rendszert Swaney Elizabeth pjongcsangi szereplése után – mondja a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) kommunikációs vezetője. Molnár-Bánffy Kata az Origónak nyilatkozott azután, hogy a külföldi sajtó szétszedte az anyai ágról magyar származású Swaney teljesítményét.

Molnár-Bánffy elmondta: eddig az volt a szabály, hogy aki a maga sportágában a nemzetközi szövetségek által meghatározott kvalifikációnak megfelel, azt nevezte a MOB az olimpiákra. "Akinek tehát a szövetség bizalmat szavazott, annak a MOB is." Ezt a gyakorlatot azonban most át fogják gondolni.

Swaney szereplésével kapcsolatban kerestük a Magyar Síszövetséget is, ám egyelőre nem sikerült elérnünk őket.

Az Amerikában született 33 éves versenyző a Kaliforniai Egyetemen végzett Berkeley-ben, mesterdiplomája van a dizájn terén, amihez a Harvardon is elvégzett egy képzést. Számos sportban kipróbálta magát: evezéssel és műkorcsolyával, majd szkeletonnal próbálkozott. Síelni 25 évesen kezdett. A félcsővel két évvel később ismerkedett meg, ebben a számban Venezuela színeiben versenyzett, azután vált magyarrá.

MTI / Czeglédi Zsolt

Ahogy korábban megírtuk, a visszaadott kvóták újraosztása nyomán indulhatott el Pjongcsangban. A kötelezőt teljesítette a kvalifikációhoz: részt vett a szükséges számú világkupa-versenyen, amelyeken a legjobb harmincon belül végzett. Igen ám, de a legtöbb ilyen megmérettetésen az indulók száma nem is éri el a harmincat, így pedig már nem nehéz teljesíteni a nemzetközi szövetség (FIS) kvalifikációs követelményeit.

A Swaney-ről terjedelmes cikket közlő The Denver Postnak a sportágban bíróként dolgozó Steele Spence azt mondta: az utóbbi években abból a szempontból kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott, hogy csak ritkán bukott, így azokat, akik elestek egy-egy versenyen, meg tudta előzni, nem végzett mindenhol tökutolsóként.

Chris Haslock, annak az edzőközpontnak, a Park City Ski & Snowboardnak a vezetője, ahol Swaney is készült 2013 óta, ugyanezt emelte ki róla. "A legnagyobb erőssége valószínűleg a kitartása: mindig megy, részt vesz a világkupákon, beleteszi az időt, sokat utazik. A vízi ugratókon sokat fejlődött, de az ott tanult trükköket nem feltétlenül tudja havon is bemutatni – magyarázta Haslock, aki síakrobataként maga is részt vett olimpián, az 1988-ason. – Formába hozta magát, sokat edzett, fitt, de nem vállal túl sok kockázatot. Sok dolgot, amit szerettünk volna, ha megcsinál, nem tett meg."

MTI / Czeglédi Zsolt

Ez nemcsak a versenyeket szakértő szemmel nézőknek, de a síakrobatikához egyáltalán nem értőknek is egyértelmű volt: Swaney nem volt képes egyetlen trükköt, szaltót, forgást sem bemutatni a levegőben, ellentétben a versenytársaival. Az első futamában 30, a másodikban 31,4 ponttal jutalmazták a bírák a teljesítményét. Utolsó, 24. lett, jelentősen lemaradva a 45 ponttal záró utolsó előttitől, aki mindkét alkalommal elesett.

A verseny után Swaney azt mondta, csalódott, mert nem jutott döntőbe, ugyanakkor sokat dolgozott éveken át, hogy eljusson az ötkarikás játékokra. Hozzátette: elsősorban az olimpia élményt szerette volna átélni, de azért igyekezett minden alkalommal magasabbra ugrani és több fordulatot végrehajtani.

Ahogyan a MOB, úgy a versenytársai, sok szakértő és újságíró sem volt elragadtatva a teljesítményétől. A versenyéről szóló beszámolóban az MTI pjongcsangi tudósítója egyenesen Eddie-hez, a sashoz hasonlította, másnak Eric Moussambanit, azaz Ericet, az angolnát juttatta eszébe Swaney. A Yahoo! újságírója szerint Swaney épp annyira képes a félcsőben, mint bárki a helyi szánkódombon. Kevin Kaduk azt írta, a magyart leginkább a mexikói és a tongai sífutóhoz, German Madrazóhoz és Pita Taufatofuához lehet hasonlítani.

A selejtezőt megnyerő kanadai Cassie Sharpe azt mondta Swaney-ről: ha beletette a szükséges időt és energiát abba, hogy kvalifikálja magát az olimpiára, akkor ugyanúgy megérdemli a részvételt, mint ő maga. Hasonlóan nyilatkozott a második helyezett francia Marie Martinod is.

Kele János sportkommentátort ugyanakkor teljesen kiakasztotta Swaney. Facebook-posztjában azt írta: nem szabad összehasonlítani a sízőt Edwarsszal vagy Moussambanival, mert "míg őket az olimpiai eszme veleje, azaz a küzdelem, önmagunk és a határaink leküzdése – tehát: a sport leginkább egyetemes, fundamentális értéke – kapott rivaldafényt, addig Swaney szereplése mindent megcsúfolt, amiben mi, sportszeretők hiszünk. Szereplése ugyanis nem más, mint öncélú, saját magáért való karikatúra: egyszerre teszi nevetségessé a részvételre vonatkozó szabályokat, és magát az olimpizmust is." Hozzátette azt is:

Swaney azonban a trambulinról hugyozott bele a eszmébe magába: nesztek, még ugrani sem vagyok hajlandó, és, akkor mi van?!"

Swaney-t ugyanakkor nem zavartatta magát az elégedetlenkedőktől. Úgy fogalmazott, hogy a kétkedők csak motiválják őt abban, hogy előrébb lépjen. "Sokat tettem azért, hogy itt lehessek. Ez az egész világból 24 versenyzőnek sikerült. Ebből merítek motivációt" – mondta.