szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Chadwick Boseman került a Rolling Stone magazin címlapjára, a színész interjút adott a lapnak. Az első fekete szuperhőst, a Fekete Párducot alakító Boseman élesen bírálta a hollywoodi gyakorlatot, miszerint még mindig kettős mérce alapján válogatnak a fehér és a fekete színészek között.

A Fekete Párduc (kritikánk itt) az első olyan Marvel-film, amelyben fekete a bőrszíne a szuperhősnek. Az afrikai királyság, az elszigetelt, ám technológiailag fejlett Wakanda királyfijának története ráadásul az első olyan szuperhősmozi, amelyben nemcsak a főszereplő, hanem a mellékszereplők nagy többsége is fekete, sőt: a rendező, az írók, a jelmeztervezők és a producerek is feketék.

Nem véletlenül hangsúlyozzák a képregényfilm társadalmi jelentőségét is minden egyes kritikában, hiszen a Fekete Párduc már csak a stáblistával történelmet ír. A 41 éves főszereplő, Chadwick Boseman pedig most a Rolling Stone címlapjára került. Boseman a lapnak adott interjújában beszél a gyerekkoráról, a gyerekként tapasztalt dél-karolinai rasszizmusról és a filmről is.

A korábban életrajzi filmekben afroamerikai ikonok bőrébe (Jackie Robinson, James Brown) bújó színész többek között azt mondja, hogy tapasztalatai szerint Hollywoodban hiába lett sokkal jobb a helyzet, az amerikai mainstream filmipar még mindig kettős mérce alapján válogat a fehér és a fekete színészek között. Erre felhoz néhány példát is. "Minden évben ügynökök repülnek Ausztráliába, hogy megtalálják a következő fehér színészlegendát. De hova tesznek meg egy 14 órás repülőutat csak azért, hogy a következő fekete színésztehetséget megtalálják?"

Boseman szerint a "fekete filmeknek" most reneszánszuk van ugyan, de még mindig az a tendencia a jellemző, hogy míg egy fehér színész 15 filmet forgathat, addig ő, mint fekete színész, csak hármat. Hozzáteszi azt is, hogy a fehérek abban is kivételezett helyzetben vannak, hogy ha elbukik a filmjük, akkor kapnak új esélyt. Az afroamerikai színészeknek ezzel szemben nincs új lehetőségük. "Míg te kilencszer bukhatsz el, addig én csak egyszer. Közülünk mindannyian tudjuk, hogy ha egyszer elszúrod, akkor a karrierednek befellegzett."