szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A házigazda magyar válogatott 3-2-re legyőzte az olasz csapatot a divízió I/A-s jégkorong-világbajnokság második fordulójában a Budapest Sportarénában.

A kazahok elleni 3-0-s vereség után a tavaly még a világelitben játszó olaszok ellen már villantania kellett a magyar válogatottnak, ha esélyt akart adni magának a továbbjutásra, és a cél teljesítésére: a dobogóra kerülésre.

A két csapat korábban 37 alkalommal találkozott, 12 magyar és 18 olasz siker mellett 7 döntetlen született. Ezt megelőző három mérkőzésüket a magyarok nyerték, legutóbb a februári katowicei felkészülési tornán 4-1-re.

Első harmad

Jelentős olasz fölénnyel kezdődött a mérkőzés, a vendégek folyamatosan letámadták a magyarokat, akik nem hogy támadást indítani, még a saját harmadukból kihozni is alig tudták a korongot. Az első öt percben egyetlen valamirevaló magyar lehetőség adódott, Erdélyi került helyzetbe, de nem sikerült gólra váltania. Nem így az olaszoknak, akik hatalmas mázlival szerezték meg a vezetést: egy belőtt korong felpattant, és Traversa korcsolyájáról pördült Vay feje fölött a kapuba.

Az első igazán nagy magyar helyzet 8 perc után következett, előbb Stipsicz, majd Varga próbálkozását hárította az olasz hálóőr.

MTI / Kovács Tamás

A következő percek reménytelenül peregtek le: az olaszok nagyon észnél voltak, magyar indításokat újra és újra lefülelték, most még azt sem lehetett elmondani, mint a kazahok ellen, hogy legalább sok a magyar lehetőség, szépen épülnek a támadások, és majd valami csak beakad.

Négy peccel a harmad vége előtt következett az első emberhátrányos két perc, Pozsgait küldte ki a játékvezető. A közönség, amely már korábban többször hördült fel és követelt olasz kiállítást, finoman szólva nem értett egyet a döntéssel.

A harmad utolsó perce hozta a legnagyobb lehetőségeket magyar részről, végre megélénkült a támadójáték, többször is kapura tartott a korong, a lefújáskor mégis lelombozó volt a statisztika: az olaszok 16-szor, a magyarok csupán négyszer tudtak kaput eltaláló lövést bemutatni.

Második harmad

Ezt a játékrészt már harcosabban kezdték a magyarok, meg is lett az eredménye: egy szép Sofron-Galló összjáték után Sarauer Andrew bombázott az olaszok kapujába (1-1). Ez aztán addig a kedvenceit csak visszafogottan biztató magyar szurkolók hangját is meghozta, űzték-hajtották az érezhetően nagyobb lelkesedéssel küzdő válogatottat.

Hiába tűntek továbbra is erőszakosabbnak az olaszok, a svájci-francia-német játékvezetői stáb megint a magyarokat büntette: Werst küldték le a jégről, emiatt az ellenfél hosszú másodpercekre a magyar kapu elé szögezte Tolvonen tanítványait, de végül sikerült kivédekezni az emberhátrányt.

MTI / Kovács Tamás

Kilenc perccel a harmad vége előtt újra leizzadhattak a magyar drukkerek, egy pillanatra ugyanis úgy tűnt, hogy az olaszok ismét átveszik a vezetést. A vonalbíró meg is adta volna, a játékvezető végül azonban érvénytelenítette a találatot, és még le is küldte Armin Hofert, akadályozásért. Az emberelőnyt azonban nem hogy nem sikerült kihasználni, még gólt is kaptak belőle Sofronék, amikor a magyar kapu előtt egy indítást Bodó ellenfélhez passzolt. Thomas Larkin köszönte szépen, és egyenesen a teljesen egyedül ácsorgó Vay kapujába passzolt.

Ezúttal nem kellett sokat várni a magyar válaszra: Sebők és Galló asszisztjából Vas János ütött nagy találatot.

A következő percekben mindkét oldalon akadtak helyzetek, az egyik után Sebők Balázst küldték a büntetőpadra magas bot miatt.

Harmadik harmad

Sebőknek az utolsó harmad elején húsz másodpercet még a padon ücsörögve kellett eltöltenie, de amint beállt, szinte azonnal be is talált: Wehrs passzát bombázta a kapuba. Ezzel átvette a vezetést a magyar együttes, 3-2 állt az eredményjelzőn.

Ezután az olaszok pillanatai következtek, Vay előbb testtel védett, majd a védőknek kellett belepiszkálniuk bottal, kézzel, korcsolyával a kékek próbálkozásaiba.

MTI / Czagány Balázs

11 perccel a vége előtt Hockoflert küldték ki a játékvezetők gáncsolásért, de az igazán nagy lehetőségek nem a fór alatt, hanem az után adódtak a magyarok előtt, újabb gól azonban nem esett. Az olaszok az utolsó percekben igyekeztek pörgetni a játékot, újra és újra munkát adtak Vaynak, de nem jutottak sokra. Az utolsó másfél percben mindent bevetettek, lehozták a kapusukat is, mégsem sikerült az egyenlítés. A magyar válogatott a vb második meccsén megszerezte első győzelmét.

A magyar válogatott a keddi pihenőnapját követően szerdán a szlovénokkal, csütörtökön a lengyelekkel játszik. A világbajnokságot a britek elleni szombati összecsapással zárja a házigazda.

Az első két helyezett feljut a 16 csapatos elitbe, az utolsó pedig 2019-ben a divízió I/B-ben szerepel majd.