szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Liszt Ferenc-díjas táncos, koreográfus, érdemes művész, Lőcsei Jenő maga is egy bányatelepről került a balettintézetbe, majd számos opera színpadára, ahogy a Billy Elliot főhőse. Az Operaház társulati tagja az elmaradó előadásokról írta meg markáns véleményét.

A Facebook-posztját is azzal kezdi, hogy a Billy Elliot története nagyon közel áll hozzá, mert 1966-ban maga is egy bányatelepről, Királdról került az Állami Balett Intézetbe. Mint írja, már csak ezért is személyesen megszólítva érzi magát, ha a darabbal kapcsolatos eseményekről olvas.

„N. Tahó Zsófiát el kell rettentsem: nem vert el az apám és az édesanyám sem, nem akarták, hogy bokszoló vagy focista legyek, sőt a királdi bányász kultúrház balett-tanfolyamára rajtuk kívül még legalább tíz-tizenöt bányász házaspár küldte el a gyerekeit. A közeli Ózdon kohász házaspárok tucatjai tették ezt a gyerekeikkel, és közülük is számosan kerültek a Balett Intézetbe, és lettek a táncművészet jeles képviselői. Persze mire is számíthatna az ember, ha a szocializmusban eltorzult lelkületű emberekről beszélünk” – írja balettművész.

Majd megjegyzi, hogy ilyen veszély ma már nincs, alig akad ma néhány jelentkező aki balettpályára szeretne menni. „Biztos vagyok benne, hogy a demográfiai válság leküzdésének szándéka vezérli a szülőket, amikor megóvják kölykeiket ettől a fertőtől.”

Majd továbbra is az irónia-vonalon folytatja: „Az életemből ötvennégy évet abban a tévhitben éltem le, hogy a balett a táncművészet egyik ága, avagy egy tánctechnika, amelyet használva magasrendű művészeti alkotások hozhatók létre. A balettművész pedig az a művész, aki ezen a nyelven magas szinten ’beszélni’ képes. Most végre fel lettem világosítva: ’aki balettozik, az nyilván meleg’ a balett pedig ’penetráns és féktelen melegpropaganda’.”

Mint írja, ő nem meleg, de erre nem is büszke. Ha azonban most ennek van itt az ideje, akkor büszkén beáll a melegek közé, ahogy igény szerint akár azt is vállalja, hogy civil, buzi, cigány és zsidó. Bízik abban, hogy a fiai, ezt meg fogják bocsájtani neki.

Végül rátér a konkrét ügyre: „Ha csak ürügy az előadások elhagyására az Ókovács Szilveszter által emlegetett ’visszaesett érdeklődés’, akkor elég nagy baj van. Ha viszont egy szennylap, egy ócska cikkel, néhány nap alatt ilyen hatást képes kiváltani, akkor az már talán a tragédia előszele.”

Azzal fejezi be a posztját, hogy a legnagyobb csalódás, hogy a „szakma” ezt is csendben lenyeli. „Pedig vannak írástudók, vannak szervezetek, valaki tán kikérhetné magának. A cikket, minimum. Ne bagatellizáljuk a lapot kérem.”