szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A játékmozdonyon ülő Orbán Viktort ábrázoló graffiti valószínűleg nem Banksy munkája. A neki tulajdonított 7. kerületi stencilről a street art művész a hivatalos e-mail-címén keresztül válaszolt az Indexnek, és közölte, semmi köze az alkotáshoz.

A főváros VII. kerületében, a Dob és a Rumbach Sebestyén utca sarkán tűnt fel egy graffiti, amely Orbán Viktort ábrázolja a Thomas, a gőzmozdony című mese címszereplőjén ücsörögve. A graffiti része egy Banksy-felirat is, amely felveti annak a lehetőségét, hogy a kilétét még mindig titkoló street art művész stencilezett Budapesten. Ezt tovább erősíti, hogy a graffiti éppen azokban a napokban jelent meg, amikor a Massive Attack koncertezett Magyarországon, ugyanis a legvalószínűbb teória szerint a Banksy álnév Robert Del Naját, a Massive Attack frontemberét takarja.

Ugyanakkor gyanús lehet, hogy Banksy az utóbbi időben már nem szignózza a munkáit, és a hivatalos Instagram-oldalán sem szerepel a friss alkotás. Konkrét politikusokról sem szokott Banksy portrékat csinálni. Az Index.hu megkereste a graffitiművészt a hivatalos e-mail-címén keresztül, hogy valóban egy eredeti Banksy virít-e a bulinegyedben, vagy csak magyar graffitisek alkottak a nevében. A lapnak megírt rövid válasz szerint az utóbbiról lehet szó, az üzenetben az áll, hogy

Ez nem Banksy műve, hanem egy szélhámosé.

Mindenesetre kérdés, hogy meddig marad majd a falon a vonatozó Orbán Viktor. Úgy látszik, hogy aki teheti, az még idejében lefényképezkedik vele, így tett például Vágó Gábor is.

Megallítjuk az Oroszország felé robogó kisvasutat #streetart #banksy #orban #ner #putin

Gábor Vágó (@vago.gabor) által megosztott bejegyzés,