Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"625ee9b9-965e-470b-aa72-bb4db8109bd9","c_author":"hvg.hu","category":"gazdasag","description":"Milliárdokkal károsította meg az FTX ügyfeleit az egykor ünnepelt kriptomilliárdos.","shortLead":"Milliárdokkal károsította meg az FTX ügyfeleit az egykor ünnepelt kriptomilliárdos.","id":"20240328_ftx-sam-bankman-fried-birosag-borton","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/625ee9b9-965e-470b-aa72-bb4db8109bd9.jpg","index":0,"item":"7c6efc0a-ac03-424f-b124-c7e336ca9e39","keywords":null,"link":"/gazdasag/20240328_ftx-sam-bankman-fried-birosag-borton","timestamp":"2024. március. 28. 17:17","title":"25 évre ítélték az FTX-alapító Sam Bankman-Friedet","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"ce3e2de2-2457-400d-899f-dd15461e5349","c_author":"hvg.hu","category":"tudomany","description":"Mások mellett az Amazon és a Google dollármilliárdokban mérhető befektetése áll az Anthropic nevű amerikai saját nagy nyelvi modellje, a Claude fejlesztése mögött. Azért tették bele a pénzt, mert úgy gondolták, ez a platform lenyomhatja a ChatGPT-t. És ez most meg is történt.","shortLead":"Mások mellett az Amazon és a Google dollármilliárdokban mérhető befektetése áll az Anthropic nevű amerikai saját nagy...","id":"20240328_chatbot-arena-anthropic-claude-3-opus-openai-gpt-4-nagy-nyelvi-modell-mesterseges-intelligencia-rangsor-verseny","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/ce3e2de2-2457-400d-899f-dd15461e5349.jpg","index":0,"item":"0a68fe7c-040d-40ac-bb96-e98499b04619","keywords":null,"link":"/tudomany/20240328_chatbot-arena-anthropic-claude-3-opus-openai-gpt-4-nagy-nyelvi-modell-mesterseges-intelligencia-rangsor-verseny","timestamp":"2024. március. 28. 18:03","title":"Lenyomták a ChatGPT-t, új királya van a mesterséges intelligenciának","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"189ff6f3-cce1-49fe-9abb-fd64c3834f81","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"Az Orbán Viktor TikTokján való szereplése után újabb erős kontenttel jelentkezett a közösségi médiában a rapper. ","shortLead":"Az Orbán Viktor TikTokján való szereplése után újabb erős kontenttel jelentkezett a közösségi médiában a rapper. ","id":"20240328_curtis-szoboszlai-dominik-instagram-foto","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/189ff6f3-cce1-49fe-9abb-fd64c3834f81.jpg","index":0,"item":"25de1248-7343-411b-b052-fbd0f7e45715","keywords":null,"link":"/elet/20240328_curtis-szoboszlai-dominik-instagram-foto","timestamp":"2024. március. 28. 09:30","title":"Szoboszlai Dominikkal fotózkodott Curtis","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"6475ee67-47aa-4fb0-956a-8f508ed357c6","c_author":"hvg.hu","category":"tudomany","description":"Az idegen intelligens életformák után kutató tudósok szerint olyan helyen érdemes keresni idegen civilizációk nyomait, amelyről ők is feltételezhetik, hogy a Földön élők felfigyelnének rájuk.","shortLead":"Az idegen intelligens életformák után kutató tudósok szerint olyan helyen érdemes keresni idegen civilizációk nyomait...","id":"20240328_elet-a-foldon-kivul-urkutatas-seti-idegen-civilizacio-szupernova-robbanas-jelzofeny-schelling-pont","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/6475ee67-47aa-4fb0-956a-8f508ed357c6.jpg","index":0,"item":"cce45647-e2ef-4373-8df9-480cab8ab289","keywords":null,"link":"/tudomany/20240328_elet-a-foldon-kivul-urkutatas-seti-idegen-civilizacio-szupernova-robbanas-jelzofeny-schelling-pont","timestamp":"2024. március. 28. 20:03","title":"Lehet, hogy a földönkívüliek régóta jeleznek, csak eddig rosszfelé néztünk?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"91c4286c-e15e-4ad9-ad7c-90320f7e8072","c_author":"hvg.hu","category":"gazdasag","description":"A nettó átlagkereset kedvezményekkel 416 600 forint volt, a bruttó mediánkereset 493 700 forint, a nettó mediánkereset pedig a kedvezmények figyelembevételével 341 700 forintot tett ki.","shortLead":"A nettó átlagkereset kedvezményekkel 416 600 forint volt, a bruttó mediánkereset 493 700 forint, a nettó mediánkereset...","id":"20240328_atlagfizetes-2024-januar-ksh","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/91c4286c-e15e-4ad9-ad7c-90320f7e8072.jpg","index":0,"item":"237e80db-fedd-4e6e-b380-f50b47c28ed6","keywords":null,"link":"/gazdasag/20240328_atlagfizetes-2024-januar-ksh","timestamp":"2024. március. 28. 09:44","title":"KSH: az átlag magyar nettó 341 ezret keres havonta","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"e340df16-dcef-48b9-b573-b4de4a6ec6e7","c_author":"hvg.hu","category":"tudomany","description":"Minél több újfajta technológiát használ egy munkahely, annál rosszabbul érzik magukat a dolgozók egy új tanulmány szerint. Az életminőség romlása mellett ráadásul jogilag is aggályos lehet néhány eszköz bevezetése.","shortLead":"Minél több újfajta technológiát használ egy munkahely, annál rosszabbul érzik magukat a dolgozók egy új tanulmány...","id":"20240328_munkahely-mesterseges-intelligencia-megfigyeles-nyomonkovetes-uj-technologia","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/e340df16-dcef-48b9-b573-b4de4a6ec6e7.jpg","index":0,"item":"16773257-76ba-47bf-adcc-d87e2b097b66","keywords":null,"link":"/tudomany/20240328_munkahely-mesterseges-intelligencia-megfigyeles-nyomonkovetes-uj-technologia","timestamp":"2024. március. 28. 10:03","title":"6000 ember válaszolt, egyértelmű az üzenet: minél több az újdonság a munkahelyen, annál rosszabbul érzi magát a dolgozó","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"b59ac078-c008-4426-9506-3805f50723c5","c_author":"hvg.hu","category":"tudomany","description":"Amerikai kutatók olyan körülményeket teremtettek a laboratóriumban, amilyen 3,5 milliárd évvel ezelőtt uralkodhatott a Földön. Aztán elkezdték a kísérletezést, ami izgalmas eredményeket hozott.","shortLead":"Amerikai kutatók olyan körülményeket teremtettek a laboratóriumban, amilyen 3,5 milliárd évvel ezelőtt uralkodhatott...","id":"20240328_foldi-elet-kialakulasa-elso-sejtek-protosejt-biokemiai-reakcio-foszforilacio","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/b59ac078-c008-4426-9506-3805f50723c5.jpg","index":0,"item":"93110319-3ca0-493a-b978-d0dd15d5c0d2","keywords":null,"link":"/tudomany/20240328_foldi-elet-kialakulasa-elso-sejtek-protosejt-biokemiai-reakcio-foszforilacio","timestamp":"2024. március. 28. 13:03","title":"Rátalálhattak a legfontosabb lépésre, ami miatt kialakult az élet a Földön","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"b32e85aa-09c3-4008-b50e-f7de48f60b66","c_author":"hvg.hu","category":"tudomany","description":"Ritkábban kell majd cserélni az elektromos autók akkumulátorait, ha elterjed a Toyota mérnökeinek fejlesztése. A megoldással nemcsak az e-hulladék lesz kevesebb, de alapanyagból sem kell majd annyit bányászni.","shortLead":"Ritkábban kell majd cserélni az elektromos autók akkumulátorait, ha elterjed a Toyota mérnökeinek fejlesztése...","id":"20240328_toyota-akkumulator-injekcio-vegyi-anyag-litium-ion-akkumulator-kapacitas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/b32e85aa-09c3-4008-b50e-f7de48f60b66.jpg","index":0,"item":"1f58769d-a089-440f-a13d-c20f2a4596e2","keywords":null,"link":"/tudomany/20240328_toyota-akkumulator-injekcio-vegyi-anyag-litium-ion-akkumulator-kapacitas","timestamp":"2024. március. 28. 11:03","title":"Injekciót adtak egy használt akkumulátornak, ami utána történt, annak csak az akkugyárak nem fognak örülni","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Felejtse el a kávét és a csokit...vagy szurkoljon nagyon-nagyon a tudománynak
szerző:
Szauer Tamás
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!
Az utóbbi két évszázad során a hétköznapi ember egyre inkább eltávolodott a mezőgazdaságtól. Már nem is tudjuk, milyen körülmények szükségesek az élelmiszer-alapanyagok termesztéséhez. A klímaváltozás miatt azonban az élelmiszerek termelésében jelentős átalakulás mehet végbe.
Hacsak a tudomány nem lép közbe, a táplálkozásunk alapvetően meg fog változni a globális klímaváltozás miatt. Manapság leginkább az agráriumot is sújtó extrém időjárási események – fagy, jégeső, áradás – okozta károkról szóló hírek ütik meg a fülünket, ezeknél sokkal nagyobb hatást gyakorol az élelmiszeralapanyagok termelésére a fokozatos felmelegedés és a csökkenő csapadékmennyiség. Az ember egyik kedvenc ételét, a csokoládét is veszély fenyegeti. Az édességhez szükséges kakaóbab termesztéséhez ugyanis viszonylag keveset ingadozó, állandóan meleg hőmérséklet, magas páratartalom, sok eső és nitrogénben gazdag föld kell.
Ez, az esőerdőkre jellemző időjárás a tankönyvek szerint az egyenlítőtől északra és délre fekvő 20–20 fokos sávban található meg. A klímaváltozás miatt azonban kakaóbabot már most is csak a 10–10 fokos sávban vagyunk képesek termeszteni. Egy 2014-es tanulmány szerint ezek a termőhelyek 2050-re nem, vagy csak jóval kevésbé lesznek alkalmasak a csokoládé-alapanyag termesztésére. Peter Läderach, a tanulmány készítője nem állítja, hogy ellehetetlenül a csokoládékészítés, de azt igen, hogy a gyártást hátráltathatja az időjárás.
A nyugat-afrikai Ghána és Elefántcsontpart a csokoládé alapjául szolgáló bab több mint 50 százalékát adja a világnak. A két országban jelenleg a növényt a számára optimális, tengerszinthez képest 100–250 méter közötti magasságban termesztik. A felmelegedés hatására az ideális magasság azonban felkúszhat 450–500 méterig is. Ám ezek a területek jelenleg vadrezervátumok. A két ország komoly választás elé kerülhet: vagy jelentősen csökkenti az egyik legfontosabb exportcikk termelését vagy rendkívüli károkat okoz saját természeti kincseiben.
Ehhez hasonló problémákba ütközhet sok olyan ország is, ahol a „keserű aranyat”, a kávét termesztik. A világkereskedelem italalapanyagai közül az első helyen álló árucikk termesztéséhez hasonló körülmények kellenek, mint a kakaóbabéhoz. Az utóbbi években a felmelegedés és a csapadékhiány nyomás alá helyezte a kávétermesztőket: 2010 óta többször előfordult, hogy 10% feletti terménykiesés sújtotta a dél-amerikai termőföldeket.
Farming 3.0 – a technológia betört az élelmiszer-termelésbe
A digitális forradalomnak köszönhetően az élelmiszertermelésbe is betörnek az exponenciális technológiák (olyan technológia, mely teljesítménye évente megduplázódik, míg a költségek megfeleződnek) és tovább javítják a hatékonyságot. Az ezen eszközök által megnyitott új korszakot hívjuk Farming 3.0-nak. A CRISPR génmódosító technológiával megoldható lesz, hogy változtassunk a haszonnövények egyes negatív tulajdonságain, így a környezeti hatásoknak és kórokozóknak jobban ellenálló, valamint magasabb tápértékű fajták születhetnek.
Az évszázad nagy újítása lehet a vertikális termelés. Jelenleg horizontálisan, egy síkban termelünk, ám a felfelé terjeszkedéssel jelentősen növelhető lenne a hatékonyság. Így a mostanival megegyező alapterületen akár 10–20 emelet magasságig termeszthetnénk növényeket. A LED-technológiának, a szenzoroknak és a robotikának köszönhetően az ott lévő növénynek tökéletes termőkörnyezet alakítható ki, valamennyi szinten. Az egyik emeleten lehetne például trópusi, míg a másikon kontinentális időjárást igénylő növényeket nevelni. A termelés hatékonyságának növelésével többfajta élelmiszert állíthatunk elő lokálisan, így a szállításból eredő környezetszennyezés is csökkenthető.
Bolygónk mezőgazdasági termelésre alkalmas területének jelenleg több mint egyharmadát állattenyésztésre használjuk. Ez a tevékenység elképesztően vízigényes, emellett rendkívüli módon szennyezi a környezetet: az üvegházhatást okozó gázoknak például a 13 százaléka származik állattenyésztésből. A sejtkutatást, CRISPR-et és a 3D-s nyomtatást összekapcsolva már most lehetségessé vált, hogy egy egész steaknek megfelelő húst csupán egyetlen marhaőssejtből hozzunk létre. Az ilyen módszerek, illetve az alternatív proteinforrások – bogarakból és növényi proteinből készített „húsok” – minimálisra csökkenthetik az állattenyésztéssel járó környezetszennyezést.
Veszélyek északon is
Ugyancsak az édesszájúak mosolyát biggyesztheti le az a tanulmány, amit Inés Ibanez, a Michigani Egyetem professzora készített a klímaváltozás cukorjuharfákra gyakorolt hatásáról. A fa nedűje, a juharszirup az amerikai kontinens nagy kedvence, és Európában is egyre több helyen fogyasztják.
A cukorjuhar szüretidőszaka azonban évről évre rövidebb ideig tart, és az egy fára jutó sziruphozam is csökken. A tanulmány ezt egyértelműen a melegebb és szárazabb éghajlatnak tulajdonítja, s ugyanezen a véleményen vannak a termesztők is. A nagy meleg lelassítja, majd megállítja a fák növekedését, a cukorjuhar pedig a növény teljesen kifejlett időszakában adja a legtöbb szirupot. Egy átlagos juharfa több mint 100 évig képes életben maradni, ez azonban az újonnan ültetettekre már biztosan nem lesz igaz.
Nem örülhetnek a felmelegedésnek a mogyoró kedvelői sem. A globális termés háromnegyede Törökországból, a Fekete-tenger partjáról származik. Ezt a vidéket sem kíméli az extrém időjárás és a klímaváltozás. Az utóbbi években így a mogyorótermés rendkívül hektikus volt. Több nagy cég, köztük a globális termés közel hetven százalékát felvásárló Ferrero helyzetét is megnehezítette a török időjárás. Olyannyira, hogy nemrég még a Nutella receptjén is kénytelenek voltak változtatni.
Nem mindenki szomorú az emelkedő hőmérséklet miatt. A szicíliai gazdák például egyre inkább képesek felvenni a versenyt az egzotikus gyümölcsök hagyományos termesztőivel. Az utóbbi évszázad több mint 1,5 Celsius-fokos átlaghőmérséklet-emelkedése és a csökkenő csapadékmennyiség új lehetőségeket teremtett. A híres helyi citrom- és narancsligetek mellett az elmúlt tíz évben megjelent a papaya, a mangó és a banán is. Több újhullámos gazda állítja, hogy gyümölcsei ízben már utolérik a brazil terményeket is. Mexikó különlegessége, az avokádó is új hazára talált Szicíliában, már száz hektáron termesztik.
Tudomány és esélyek
A tudomány segíthet abban, hogy a klímaváltozás miatt veszélybe került termények megmaradjanak jelenlegi hazájukban. Az utóbbi évek egyik legjelentősebb innovációja a CRISPR-CAS9 génmanipulációs technológia. Az eljárás segítségével minden korábbinál nagyobb pontossággal lehetséges a DNS-lánc egyes génjeinek a cseréje. Az amerikai élelmiszer-szabályozó ügynökség, az USDA is sokkal pozitívabban tekint a CRISPR technológiára, mint a korábbi génmódosítási eszközökre. Idén március végén bejelentették, hogy nem szabnak gátat a kísérletezésnek, és az ilyen technológiával létrehozott növények nem esnek a GMO-törvény hatálya alá.
A Berkeley-i Egyetemen kutató Jennifer Doudna, a technológia egyik kidolgozója szerint a közeljövőben az élelmiszeriparban lesz a leginkább érzékelhető a kutatások hatása. Rendkívül jól lehet használni a módszert a mezőgazdaságban a növények genetikai tulajdonságainak megváltoztatására. Doudna például hobbiként olyan paradicsomot termeszt, amelyik nehezen válik le a száráról lemetszés után.
Az élővilág genetikai állományának módosításán évezredek óta dolgozik az emberiség. Különböző növények és állatok keresztezése, nemesítése nem más, mint genetikai módosítás. Több olyan multinacionális vállalat is támogatja a CRISPR-fejlesztéseket, amely a profitjának jelentős részét veszítheti el a klímaváltozás miatt. A Mars élelmiszer-ipari óriás például a Kaliforniai Egyetemmel közösen kutatja, hogyan tudnák a kakóbabot ellenállóbbá tenni. A kutatást vezető Myeong-Je Cho azt állítja, hogy a CRISPR segítségével lehetővé válik, hogy a növény olyan mutációját hozzák létre, amely melegebb és szárazabb környezetben is képes megélni.
Hasonlóan elkötelezett a technológia iránt a kávéóriás Starbucks is. Howard Schultz, aki idén júniusig volt a cég elnöke, személyesen felügyeli azt a 600 holdas termőföldet Costa Ricán, amelyet a cég 2013-ban vásárolt kísérletezés céljából. Ők azon dolgoznak, hogy a legelterjedtebb kávéfajta, az Arabica hőmérséklettűrő képességét növeljék, a vízigényét pedig csökkentsék. Emellett különböző termelési technológiákkal és új eszközökkel is kísérleteznek. Schultz azt állítja, hogy a cég minden fejlesztési eredményt megoszt a világ kávétermesztőivel, és segítséget nyújt a kisebb gazdáknak is adaptálódni a megváltozott körülményekhez. Szerinte az egész iparág érdeke az adaptáció, így nyílttá kell tenni az innovációt.
A cikk eredetileg a Fenntartható fejlődés Plusz HVG-kiadvány 2019/1. számában jelent meg.