szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Kurultáj szervezőinek és az MMA-elnök együtteseinek is jut állami pénz.

A kormány „elismeri a Magyar-Turán Közhasznú Alapítvány  hagyományőrző, ismeretterjesztő és tudományos tevékenységének fontosságát”, és ezért kiutal neki 350 millió forintot az idei költségvetésből – derül ki a Magyar Közlönyből. A Kövér László házelnök és Lezsák Sándor alelnök rendszeres támogatását élvező szervezet a Kurultáj nevű „törzsi gyűlések” szervezője (elnöke Bíró András Zsolt antropológus), amelynek a keleti rokonság keresésével kapcsolatos tevékenységét azonban a hivatásos történészek és más szakemberek körében sok bírálat éri. Egyelőre nem tudható, hogy van-e kapcsolódás a Magyar-Turán Alapítvány és a Kásler Miklós miniszter által kiharcolt, nemrég alakult Magyarságkutató Intézet között.

Jól lobbizott Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke is, akinek Orfeo zenekara és Purcell-kórusa „a historikus régizene játék és repertoár hazai és külföldi népszerűsítésének fellendítése érdekében” idén és a következő két évben évi 190 milliót kap egy külön kormányhatározat jóvoltából.

Ez a döntés azonban abban különbözik az előbbitől, hogy ezek a művészegyüttesek általános elismerést élveznek mind a szakma, mind a közönség körében.