szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Snétberger Zenei Tehetség Központ 8. évfolyama április 28-án tartja zárókoncertjét. A legjobb diákok mellett fellép Snétberger Ferenc, aki most érkezett Madridból, ahol három nagysikerű koncertet adott diákjaival. A Spanyol Roma Kulturális Intézet Gálaestjén pedig első külföldiként vette át Snétberger Ferenc alapító a Nuevos Creadores díjat. A díjat a Snétberger Központ, tehetséggondozásban, zenei képzésben, esélyteremtésben elért eredményeiért ítélte meg a rangos zsüri.

A Snétberger Zenei Tehetség Központot a névadó Snétberger Ferenc, Liszt- és Kossuth-díjas gitárművész, zeneszerző, az egyik legismertebb és legsikeresebb jazz- és világzenei előadó alapította, és jelenleg is művészeti igazgatója. A roma származású alapító-művészeti igazgató elnyerte a Magyar Tehetség Nagykövete címet, és a romák társadalmi felzárkózásának elkötelezettje. Az oktatási modellt berlini tanári tapasztalatira építve álmodta meg és dolgozta ki. A 2011 óta működő Központ Snétberger Ferenc pedagógia modelljét és módszertanát követi. Minden évfolyamban 60, különböző korú (10-22 éves), különlegesen tehetséges, hátrányos helyzetű, többségében roma diák részesül egyéni zenei képzésben, 12 hetes bentlakásos kurzusok keretében. Ez egy speciális, intenzív, az iskolai rendszeren kívüli program.

A központ egyedülálló abban a tekintetben, hogy itt a különböző életkorú és tudásszinten álló diákok együtt élnek és zenélnek tanáraikkal, a közös muzsikálás segíti szociális képességeiket, beilleszkedésüket, egymás iránti elfogadásukat és toleranciájukat.