szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Sziget Zrt.-t korábban megbüntették a gyakorlat miatt.

Üdvözli a Sziget Zrt. azt a törvényjavaslatot, mely szerint a jövőben kötelező lesz nyilvántartani a nagyobb zenei rendezvényekre belépők személyes adatait.

"A személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenység szabályairól szóló 2005. évi CXXXIII. törvény módosításáról" szóló törvényjavaslatot Gulyás Gergely miniszter, Kocsis Máté fideszes és Nacsa Lőrinc KDNP-s képviselő nyújtották be.

A javaslat szerint ha egy zenei rendezvényre több mint 25 ezer adnak el, akkor a biztonság garantálása, a terrorcselekmények megelőzése, a rendezvényen elkövetett bűncselekmények bizonyítása, valamint a körözött személyek azonosítása és elfogása érdekében rögzíteni kell a látogatók személyes adatait, és 90 napig kell megőrizni.

A Sziget Zrt. közleménye szerint az ágazatban korábban nem volt erre vonatkozó speciális és kötelező szabályozás, a potenciális biztonsági problémákat ezért különbözőképpen lehetett értelmezni. Ennek vethet véget a javaslat, ami a rendezvény szervezői szerint megerősíti az ő korábbi törekvéseiket és gyakorlatukat is.

A törvényjavaslat legkorábban csak a véleményezést és esetleges módosító indítványok elfogadását követő 15 napon belül lép életbe. Mivel a NAIH nemrégiben elmarasztalta Sziget Zrt.-t az eddigi gyakorlatáért, közleményük szerint a Telekom VOLT Fesztivál és a Balaton Sound esetében még nem tudják a már jól bevált rendszert alkalmazni, ennek ellenére „mindent megtesznek látogatóik biztonságáért és a jegyekkel való visszaélés ellen is”.

A Szigeten már az új, a reményeik szerint elfogadásra kerülő törvénynek minden szempontból megfelelő, hatékonyan működő check-in rendszerrel ellenőrzik majd a látogatók személyi azonosságát.