szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Független, szakmai alapú és megfelelően finanszírozott médiumokért küzd a Nyomtass te is! Mozgalom és a MÚOSZ.

Önkormányzati választás 2019
Idézze fel a 2019-es önkormányzati választás kampányának és a szavazás napjának eseményeit, illetve kövesse a fejleményeket cikksorozatunkkal. Innen megtudhat mindent arról, mi történik az ország önkormányzataiban.
Friss cikkek a témában

Közös felhívást fogalmazott meg a Nyomtass te is! Mozgalom és a Magyar Újságírók Szövetsége „Állítsuk vissza az önkormányzatokban a sajtószabadságot!” címmel, a közleményt a Media1 ismertette.

„Az önkormányzati sajtó mára az aktuális helyi hatalom kritikátlan kiszolgálójává vált, totális függésbe került a finanszírozójától, teljesen elveszítette ellenőrző funkcióját.

A helyi újságok, rádiók és televíziók, valamint az internetes híroldalak a rendszerváltás óta folyamatosan elveszítették a hitelüket, és egyre kevésbé teljesítették valódi funkciójukat: a helyi társadalom sokoldalú és kiegyensúlyozott tájékoztatását.

A folyamat az utóbbi évtizedben drámaian felgyorsult. Ezek a médiumok ma már az újságírás elemi szabályait sem tartják be, és egyszerű propagandaeszközökké silányultak” – írják.

A felhívás szerint az október 13-ai önkormányzati választások utáni időszak megfelelő lenne az újrakezdésre. A kezdeményezéssel azt kívánják elérni, hogy senkit se zárjanak el „a saját életkörülményeik és problémáik sokoldalú bemutatásától és ennek tárgyilagos, szakmai alapú megvitatásától”, a közlemény hangsúlyozza, hogy nem lehet megakadályozni, hogy a helyi média elvégezze ellenőrző funkcióját.

Azt várják az önkormányzatoktól, hogy a helyi médiumokban dolgozó újságírók, főszerkesztők kiválasztása nyílt, átlátható pályáztatás keretében valósuljon meg, a médiamunkásokat ne korlátozzák a munkájukban, és ne próbálják őket befolyásolni. Szorgalmazzák, hogy jöjjön létre egy olyan testület, amely ellenőrzi az önkormányzati médiumok pártatlanságát, elfogulatlanságát, és a kiegyensúlyozott és sokoldalú tájékoztatást. Szintén küzdenének a sajtó munkatársainak tisztességes béréért, illetve azért, hogy a helyi közszereplők ne tagadhassák meg az információadást egyetlen médiumnak sem.

A fentiek érdekében azt szorgalmazzák, hogy minden megyeszékhelyen működjön egy, a helyi hatalomtól is független hírportál, amelyet az újonnan megválasztott önkormányzatok által létrehozott közös országos pénzalap finanszíroz, így biztosítva a függetlenséget.

„Javasoljuk, hogy ennek a pénzalapnak a kezelője a Magyar Újságírók Országos Szövetsége legyen, amely az elkülönítetten kezelt pénz elosztására egy független kuratóriumot állít fel. Az alapot természetesen mások is támogathatják. Az alap szakmai segítséget is nyújt az önkormányzatoknak, illetve a független hírportáloknak.”

A közlemény ezután megnevez néhány olyan megyei hírportált, amelyeket hitelesnek találnak, ám a létükért küzdeniük kell. Ezek listáját a Media1 cikkében olvashatja el.

Oroszi Babett hvg360

Tízmilliárdos adósságban úszik a fideszes médiabirodalom

A kormányhoz közelálló médiabirodalom létrehozásának minden értelmét elvesztette azzal, hogy mégsem számol leépítésekkel. Pedig Orbán környezetében eredetileg a pazarlás megszüntetésével indokolták a rendszerváltás óta példátlan információs hatalomkoncentrációt.