szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az ÖFB egymillió eurót biztosít erre a célra.

Az osztrák labdarúgó Bundesligában is videobírós rendszert használnak majd 2021 márciusától - jelentette be csütörtökön a futballszövetség (ÖFB).

Ez nagyon fontos lépés ahhoz, hogy nemzetközi viszonylatban is magasabb szintre kerüljünk – mondta Leon Windtner ÖFB-elnök.

A szövetség a videobíró alkalmazásának bevezető szakaszára egymillió eurót (332,5 millió forint) biztosít. Az elnök szavai szerint "egy olyan befektetés, amely az osztrák labdarúgást, és annak jövőjét szolgálja".

A videobírót először a 2017/2018-as szezonban a német és az olasz bajnokságban vezették be, majd Spanyolországban, Franciaországban, Svájcban, és a mostani idénytől már Angliában is elkezdték használni, de Romániában is tesztelhetik még az idén. A román Hivatásos Labdarúgó Liga (LPF) még október elején jelentette be, hogy az élvonalbeli román labdarúgó-bajnokságban a 2020/2021-es idénytől kezdődően bevezetnék a úgynevezett VAR-t.

A bajnokság lebonyolításával megbízott szervezet közlése szerint már a videóbíró-rendszer külföldi bevezetésekor elkezdték az előkészületeket, hogy Romániában is meghonosítsák a bírói tévedéseket megelőző és korrigáló rendszer elemeit. Ennek érdekében tárgyalásokat kezdeményeztek román és külföldi szolgáltatókkal, amelyek technikai felszerelést biztosítanak, de a Nemzetközi Labdarúgó Szövetséggel (FIFA) és a Román Labdarúgó Szövetséggel is tárgyaltak már.

A technológiáért a román kluboknak nem kell fizetniük, csak a rendszer működtetéséhez szükséges további játékvezetők díját kell állniuk. A liga tervei szerint a rendszert akár már az idei bajnokság rájátszásában kipróbálhatják.

Sport

Öt pillanat, ami nagyon más lett volna videóbíró nélkül

Neymar esése Costa Rica ellen, Ronaldo kihagyott tizenegyese és Lang kiállítása a svédek ellen. Hogy mi a közös mindezen jelenetekben? A New York Times szerkesztői a legemlékezetesebb pillanatokat igyekeztek összeválogatni a tornán debütáló videóbíró ítéleteiből.