szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Döntetlen után ötméteresekkel 14-13-ra győzte le a spanyol csapatot Märcz Tamás együttese, ezzel megszerezve Magyarország tizenharmadik Európa-bajnoki aranyérmét.

A magyar férfi vízilabda-válogatott már azzal megszerezte a kvótát a nyári tokiói olimpiára, hogy döntőbe jutott a budapesti rendezésű Európa-bajnokságon, a fináléban pedig a spanyolok csapatával találkozott.

A magyarok évtizedes hagyományt törtek meg azzal, hogy 1999 után újra  megnyerték az Európa-bajnokságot, azóta ugyanis mindig valamelyik jugoszláv utódállam csapata győzött. A magyaroknak ez volt a 13. Eb-győzelme, a spanyolok pedig az első kontinensbajnoki címükért hajtottak.

A két csapat a csoportkörben is találkozott, akkor 11-11-es döntetlen született.

Ötméteresek

Varga érkezik az első lövésre, bevágja. Felipe Perrone sem ront: 10-10.

Vámos kezdi a második kört, betalál. Munarriz gólja a kapufa mögül pördül a hálóba, majd kipattan, olyan erejű volt. 11-11.

Manherz sem hibázik, de Delgado Baches is beveszi a kaput. 12-12.

Hosnyánszky hatalmas lövést küld a spanyol kapuba, és Larumbe is gólt szerez 13-13.

Zalánki büntetője a hálóban, Granados Ortega lövését viszont fogja Vogel Soma! Megvan! Európa-bajnok a magyar férfi vízilabda-válogatott!

IV. negyed

A spanyolok hozzák el a labdát a ráúszásnál, de a magyar védelem igen határozott, az első támadásból nem születik gól. A másik oldalon Vámos kezéről halássza le a labdát az ellenfél, majd egyenlít is: Perrone talál be emberelőnynél. 6-6.

Varga fejezi be egy távoli lövéssel a magyar emberelőnyös akciót. 7-6 ide!

Pohl kipontozódik, Tahullnak pedig sikerül egyenlítenie.

A spanyoloktól Sanahuját küldik ki harmadszorra is. Manhercz kis híján elejti a labdát, de aztán nagy erővel a hosszúba bombáz: 8-7.

Mallarach Nagy feje fölött egyenlít. Megint hátrányban esik a spanyol gól.

Aztán Hárai Balázs centerből csavar védhetetlenül a hálóba, és megint vezet a magyar csapat: 9-8.

Túry Gergely

1:35 van még hátra a meccsből, és megint oda az előnyünk: Erdélyi kiállítása után Munarriz talál be Nagynak.

Vámos lövése elakad a blokkon, de ugyanígy jár Munarriz centerből.

Mallarach 12 másodperccel a vége előtt labdát csen a magyar kapu előtt, és egyedül úszik a magyar kapu elé, de a lövését Nagy bravúrral hárítja. Lejár az idő, 9-9 a vége. Hosszabbítás nincs, ötméteresek döntenek az Európa-bajnoki címről.

III. negyed (4-3)

Az első perc végén Mallarach egyenlít. Nagy közel volt, de nem érte el a labdát.

Munarriz kiállítása után a szépen megjáratott labdát Vámos vágja be a hosszú felsőbe. 5-4.

Megint egyenlítenek a spanyolok, miután a magyar akció nem volt eredményes: Larumbe távolról ejt Nagy kapujába.

Túry Gergely

Manhercznek köszönhetően újra vezetünk: a pattintott lövésével nem tud mit kezdeni a spanyol kapus. 6-5. Ennyivel is zárul a játékrész.

II. negyed (1-3)

Manhercz Krisztián elhozza a labdát a ráúszásnál, majd ugyanő vállalja el a lövést Larumbe kiállítása után. Ezúttal is Lopez Pinedo a végállomás.

Jansikot másodszor is kiállítják, Nagy viszont a helyén van, így nem nő a spanyolok előnye. Sőt, a másik oldalon Angyal végre betalál. 2-3.

3:40-nel a vége előtt – spanyol kiállítás után – időt kér Märcz Tamás. Gyorsan meg is van az egyenlítés Zalánki révén: 3-3.

Hosnyánszky Norbertet küldik ki a játékvezetők, de a spanyolok nem tudják gólra váltani az emberfórt: Jansik blokkjáról lecsúszik Lopez Pinedo lövése.

1:25 van még hátra, most mi kerülünk emberelőnybe, Sanahuja áll ki 20 másodpercre. Varga pedig büntet. Fordítottunk, 4-3.

Erdélyi kiállítása után még ötmétereshez is jut Spanyolország, Nagy viszont úgy gondolja: ma nem. Véd.

A túloldalon Zalánki fórban még megpróbálkozik egy lövéssel, de az is a kapusé. Magyarország-Spanyolország a félidőben 4-3.

I. negyed

Az első támadás a kék sapkás spanyoloké, elhozzák a labdát a fehér sapkás magyarok elől. Az első gól is az övék: Granados Ortega Pohl Zoltán kiállítása után Nagy Viktor hóna alatt pattint a magyar kapuba.

Zalánki Gergő válaszol, 1-1.

Jansik Szilárdot kiküldik a játékvezetők, de a spanyol lövés nem talál utat a magyar kapuba: Nagy Viktor jobb kézzel tolja oldalra.

Túry Gergely

Újabb spanyol támadás, újabb magyar kiállítás, ezúttal Angyal Dániel. Ezt a hátrányt nem tudjuk kivédekezni, Munarriz góljával 1-2 oda.

Nagy Viktor két fontos védése között kontrát fújnak ellenünk. A következő magyar támadásból sem születik gól: Erdélyi Balázs lövését védi Lopez Pinedo.

Két perc van még hátra a negyed végéig, amikor a spanyolok belövik a harmadik góljukat. Nagy most egyedül maradt, 1-3 oda.

A hosszan kijátszott magyar támadás végén középről Varga Dénes lő, de előbb egy spanyol védő kézen pattan meg a labda, aztán a kapus ér bele. Egyelőre nem sikerül feltörni a védekezésüket.

Kontra a spanyoloknak, újabb magyar próbálkozás 25 másodperccel a vége előtt. Zalánki vállalja, de a labda a kapu felső lécét találja el.