szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Alakul a támogatói program.

Mint írtuk, a kormány a koronavírus miatt válságba került zeneipart segíti más mellett azzal, hogy 5,3 milliárd forintból raktárkoncertet finanszíroznak. Lobenwein Norbert – aki több hazai fesztivál főszervezője – a Facebookon tett közzé részleteket arról, hogyan választják ki azokat a fesztiválzenekarokat, amelyek részesülhetnek a segélycsomagból.

Lobenwein egy héttel ezelőtt kapott felkérést a kormánytól, hogy a raktárkoncert-sorozathoz szervezzen 40-50 olyan zenekart, előadót, amelyek és akik jellemzően részt vesznek a hazai zenei fesztiválokon. Mint írja, őt a fesztiválok kategóriájában bízták meg, más szervezők más területen kaptak hasonló feladatot.

"Némi gondolkodás után a kollégáim bevonásával előálltunk egy javaslattal, amelynek lényege, hogy a döntés ne a mi kezünkben legyen. Annak ugyanis a látszatát is szerettem volna elkerülni, hogy akár én, akár a barátaim-kollégáim a saját ízlésük szerint választanak ki számukra kedves produkciókat"

– írja. A fesztivál kategóriában eredetileg 40-50 produkciót lehetett volna meghívni, Lobenweinék kérésére ezt 100-ra emelték, emellett felvették a kapcsolatot 13 hazai fesztivál szervezőjével, és arra kérték őket, hogy közösen állítsák össze a listát, 100 százalékos transzparenciával.

"Minden fesztivál elküldte azt a line-upot, amellyel 2020-ra készült. Összegeztük, hogy mely zenekarok, hány fesztiválon vettek volna részt idén. A lista tetejére került az, akit tíz fesztivál hívott volna meg (egy volt ilyen), az aljára pedig az, akiket csak egy fesztivál. A 100-as listába mindenki belefért, akit 2-nél több fesztiválon láthattunk volna idén"

– teszi hozzá a bejegyzésben. A 13 fesztivál: a Bánkitó, a Fishing on Orfű, a SZIN, a FEZEN, a TÁBOR, az EFOTT, a VOLT, a Strand, a Művészetek Völgye, a Campus, az East Fest Mezőtúr, a Rockmaraton és a Kolorádó.

A végeredmény alapján Lobenweinék nemrég elkezdtek egyeztetni azzal a száz produkcióval, akiket a felsorolt fesztiválok szervezői delegálnak, ám ez a lista egyelőre nem publikus. Lobenwein egyetlen nevet közölt, azét a zenekarét, amelyet 13 fesztiválból 10 meghívott volna idén, ez pedig az Esti Kornél.

* * * Lakástámogatás meglévő és vállalt gyermekek után

A lakástámogatási rendszer egyik legfontosabb eleme a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK). Az igénylők lakáscéljuk megvalósításához 600 ezer és 10 millió forint közötti összeget kaphatnak meglévő és vállalt gyermekük után. A Bankmonitor CSOK kalkulátorával a támogatási jogosultság könnyen ellenőrizhető, de azt is meg lehet tudni, hogy igényelhető-e a támogatáshoz kapcsolódó kedvezményes CSOK-hitel.