szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A cseszneki HUG fesztiválon az éteri hangú handpan lesz a főszereplő.

A HUG fesztivált a MAG Instruments (egyedülálló magyarországi handpan készítő műhely – itt mutattuk be korábban őket) csapata és a ToSoDa Projekt együttes rendezi meg második alkalommal.

A hangszerkészítő és zenész csapat régi álma volt egy olyan fesztivál megszervezése, ahol a handpan (egy UFO formájú, acéllemezből készült ütős, meditatív hangszer) köré a szervezők sokszínű zenei irányultsága is utat tör és a zenekar nemzetközi fesztivál- és színpadi tapasztalatai is megvalósulnak.

A cseszneki Bükkös majorban rendezett fesztivál idén a koronavírus járvány miatt került a nyár végére, augusztus 14–16-ra.

A fesztivál line-up-ja olyan nevekkel tűzdelt, mint a stílusteremtő Zagar, a Besh o droM világzenei formáció, a Meszecsinka jelenség és a reggae aktivista Gregory G Ras.

Handpan előadók közül a fúziós kortárs Nadishana, az olasz handpanjátékos Benny Betane, az osztrák handpan művészek Marcel Hutter és Christian Amín Várkonyi zenéje határozza meg a fesztivál olykor meghitt, olykor lendületes hangulatát. Természetesen fellép a Tosoda Projekt is, a világ egyetlen spirituális drum’n bass-t játszó handpan bandája is.

A Kisbükk major olyan helyszín, ahol közel húsz hektár területen, erdővel, legelővel, tóval és az azt tápláló forrással, valamint békésen kérődző házi állatokkal körülvéve lehet feltöltődni a handpan szerelmeseinek.

A fesztivál céljai között szerepel, hogy a lehető legnagyobb arányban használjanak ökologikus megoldásokat a helyszínek és a közösségi terek kialakításánál. A fesztivál szemétmentes. Ezt támogatja a szervezők azon kérése, hogy mindenki hozzon saját tányért, bögrét és evőeszközt magával, valamint minél kevesebb műanyag zacskót és egyszer használatos csomagolt dolgokat.

A hangszert a fesztivált szervező MAG Instruments jóvoltából ki is lehet majd próbálni a hangszerbemutató MAG sátorban Bognár Péter és Hársfalvi Richárd handpan készítő mesterek segítségével és útmutatásával. Napközben handpan, didgeridoo, chi kung, jóga és akro joga workshopok színesítik a programot. Az elmélyülést, a spirituális fejlődést a soundhealing sátor lélek muzsikája és hangutazásai segítik.

Bővebben a rendezvényről itt olvashat.