Szerző: Habók Lilla

2018. június 25. 09:30

Google Lens-szerű képkeresővel bővül a Bing

Ismét csak követnie sikerült a Microsoftnak a Google fejlesztéseit. A Google Lens önálló alkalmazás után most megjelent a Bing Visual Search funkciója is, egyelőre csak Amerikában.

 Új funkcionalitással bővül a microsoftos Bing képkeresője, a Visual Search képes lesz felismerni az éppen elkészített vagy a galériából feltöltött fotók tartalmát, és ahhoz hasonló képeket tud ajánlani. Méghozzá nem csak ugyanazt a beállítást ismeri fel a rendszer az internetes oldalakon, hanem a témát tartalmazó más felvételeket is. Tehát a közlemény példája szerint, ha egy felhasználó lefényképez egy narancssárga záporvirágot és rákeres a Bingben, akkor a kereső más narancssárga záporvirágok mellett felajánlja majd hogy általában erre a virágtípusra vagy a vadvirágokra vagy más narancssárga virágokra keressen.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Ugyanezzel a módszerrel természetesen bármit lehet keresni, például tájképeket, nevezetességeket, állatokat, ruhadarabokat vagy bútorokat. A Microsoft számára pedig utóbbiak lehetnek inkább a fontosabbak, mivel ezeknek megvásárlását is fel tudja a kereső kínálni. A blogbejegyzés szerint például ha valakinek megtetszik egy ismerős kabátja, akkor ahelyett hogy megkérdezné hol vette, lefotózhatja és rákereshet a Bingben. A képtalálatok közt pedig megjelennek a hasonló kabátok, azok árai és a vásárlási lehetőségek részletei.

bing_visual_search

Maga a funkcionalitás leginkább a Google Lenst (és más témafelismerő appokat, például a Blippart) igyekszik imitálni. A keresőóriásnak szintén ebben a hónapban jelent meg önálló Lens alkalmazása a Google Playen, amely részben már tartalmazza a Google I/O-n bejelentett újdonságokat is, mint például a Smart text selectiont, amellyel egy éttermi menü leírásából is rá lehet keresni az ételfotóra, vagy éppen a Style Matcht, amely szintén a fotóhoz hasonló berendezéseket és öltözékeket tud ajánlani. Ráadásul a Google Lens valós időben is rá tud keresni a kamerán keresztül nevezetességekre, állatokra és növényekre. Tehát egyelőre Google előbb jár ebben a fejlesztésben (is) mint a Bing, de mindkét példa jól mutatja, hogy a jövőben milyen irányba fejlődhetnek a keresők, és kifejezetten a képkeresők.

Az újfajta Visual Search funkció mától elérhető az Egyesült Államokban a Bing alkalmazáson belül Androidon és iOS-en, az androidos Microsoft Launcheren, valamint mától érkezik az androidos Microsoft Edgre. A továbbiakban pedig még az iOS-es Edgre és a Bing.com-ra is. Arról viszont nem ír a cég, hogy mikor várható a megjelenése más országokban, akár vásárlási funkció nélkül, csupán a képkeresője. A közlemény szerint a vállalat a következő hónapokban még újabb funkciókkal fogja bővíteni a szolgáltatást, és várja a visszajelzéseket. Elképzelhető, hogy a tesztidőszak után a képkeresőt elkezdi kiterjeszteni más országokra is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról