Szerző: Asztalos Olivér

2018. december 18. 14:58

Robottal bővül a Jetson család

Az Nvidia fejlesztői platformjának legújabb tagja a robotikát célozza.

Megérkezett az Nvidia fejlesztői platformjának következő kiadása, a Jetson AGX Xavier. Legújabb termékével elsősorban a robotikát célozza a tervezőcég, amely ennek jegyében gépi tanulásra hegyezte ki platformját. Az Nvidia állítja, fejlesztőknek szánt termékére autonóm robotokat lehet építeni, amelyhez több mankót, például egy szoftveres fejlesztői csomagot is nyújt. A cég szerint legújabb platformja már bizonyított, az autóalkatrészeket előállító Denso sikerrel alkalmazza élesben gyártósorainál a legújabb Jetsont. Az Oxford Nanopore ezzel szemben egy kis hordozható DNS/RNS szekvenálót épített az AGX Xavierre, amellyel szinte bárhol és bármikor el lehet végezni az analízist.

Az egyetlen, tenyérnyi (10 x 8,7 cm) nyomtatott áramkörből álló platformon ugyanis az Nvidia aktuális legújabb, Xavier rendszerchipje dolgozik. Ez nyolc darab házon belül fejlesztett "Carmel" CPU magot, illetve 512 darab Volta grafikus végrehajtót vonultat fel 64 darab Tensor mag mellett. Az SoC 256 bites memóriavezérlőjére összesen 16 gigabájt LPDDR4X típusú chipet ültetett az Nvidia, amely vélhetően mind kapacitásban, mind pedig sávszélességben (137GB/s) kielégíti a fejlesztők többségének igényeit. Háttértár is került a NYÁK-ra, melynek szerepét egy 32 gigabájt eMMC egységgel oldotta meg az Nvidia. Mindezek mellett a rendszerchip összesen 16 darab PCI Express 4.0-s sávot is kínál, a robotokhoz szükséges hangvezérlő, kamerainterfész, kijelzővezérlő, USB, illetve egyéb, a komplett rendszer működéséhez szükséges felület pedig ugyancsak megtalálható a repertoárban.

agx-xavier

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

AGX Xavier számítási teljesítményét és disszipációját három fokozatban állíthatják a fejlesztők. A legnagyobb, 30 wattos beállításban 32 TOPS-os (INT8) tempóra képes a rendszer, ehhez azonban megfelelő tápellátás és hűtés szükséges. A fogyasztást a felére, vagyis 15 wattra mérsékelve a teljesítmény is feleződik, ám ezért cserébe egyszerűbb lehet a hőelvezetés, illetve kiépítéstől függően javult hat az akkus üzemidő. Vélhetően kifejezetten utóbbihoz kerülhetett be a 10 wattos üzemmód, amely az eredeti disszipáció és teljesítmény pontosan felét nyújtja.

A Jetson AGX Xavierben rejlő számítási kapacitás kihasználásához egy komplett, JetPack SDK-t mellékel az Nvidia. Ebben a CUDA 10.0, cuDNN 7.3, illetve TensorRT 5.0 található, mely utóbbi kettő segítségével kiaknázható a fejlesztői platform gépi tanulásos képessége. A fő hardverelemeket tartalmazó kis méretű Jetson AGX Xavier modul már rendelhető, a termékért 1000 darabos rendelés esetén nettó 1099 dollárért lehet hozzájutni. Az elődökhöz hasonlóan kitben is elérhető a fejlesztői platform, ennek ellenértékét nettó 1299 dollárban határozta meg a fejlesztői programjában résztvevők számára az Nvidia.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról