Végre! Ausztráliában is lesznek magyar híradók

2017.02.22. 17:32
Sikeres és eredményes tárgyalásokat folytattak a Duna Médiaszolgáltató Zrt. vezetői a baráti Ausztráliában, és most már a helyi magyar közösség sem marad híradó nélkül.

"A kintlétünk alatt hét közönségtalálkozón vettünk részt, és számos helyi médium vezetőjével tárgyaltunk. A melbourne-i 31-es televíziós csatornával megállapodtunk abban, hogy heti magyar nyelvű híradót biztosítunk a számukra a jövőben" - idézte az MTI Medveczky Balázst, a Duna Médiaszolgáltató Zrt. televíziós médiaszolgáltatásért felelős igazgatóját, aki így folytatta: "Eredményes tárgyalásokat folytattunk a perth-i WTV vezetőjével arról, hogy heti rendszerességgel Magyarországról szóló, angol nyelvű híradást szolgáltatunk. Ezen felül fikciós, dokumentum, zenei, és egyéb műfajú tartalmakat is elérhetővé teszünk".

Medveczky Balázs
Medveczky Balázs
Fotó: Kallos Bea / MTI

És ez még nem minden! A közszolgálati médiaszolgáltató vezetői többek között

  • tárgyaltak az ausztrál SBS országos televízióval a magyar nyelvű adások sugárzásáról, az eddigi együttműködés kibővítéséről
  • megállapodtak melbourne-i és perthi magyar nyelvű újságokkal, hogy a közmédia által szerkesztett mediaklikk.hu oldal használatára vonatkozó tájékoztatót elhelyezik médiumaikban, hogy az ottani magyarság interneten keresztül elérje a közszolgálati csatornákat.
  • a sydneyi magyar nyelvű rádió interjút készített a közmédia vezetőivel, és megállapodás született arról, hogy a mediaklikk.hu használatáról készített spotot több alkalommal sugározni fogják, valamint az ismertetőt elhelyezik a honlapjukon.
  • Dobos Menyhért és Medveczky Balázs Melbourne-ben részt vett egy nagyszabású Puskás Ferenc emlékünnepség-sorozaton.
  • Az ausztráliai tárgyalásokat megelőzően a Duna vezetői Új-Zélandon találkoztak a magyar kolónia képviselőivel. Aucklandben, Wellingtonban és Christchurchben több száz érdeklődő előtt ismertették a magyar közmédia programjait, ezen belül is a Duna World diaszpórának szánt műsorait. Számos kérdés, kérés hangzott el a műsor gazdagításával, valamint a közmédia műsorait tartalmazó mediaklikk.hu kínálatával, elérhetőségével kapcsolatban.

Mint arra az MTI felhívta a figyelmet, Ausztráliában közel hetvenezer magyar él, akik főként Melbournben és Sydneyben telepedtek le, Új-Zélandon mintegy hétezer lakos vallja magát magyarnak, és mostantól végre ők is a közmédia pártatlanságot szem előtt tartó, semleges hangvételű híradóiból tájékozódhatnak.