Menekülteket fektetett földre Toroczkai mezőőrsége

2017.06.25. 15:56 Módosítva: 2017.06.25. 16:46

Toroczkai László, a Jobbik alelnöke és Ásotthalom polgármestere tette közzé saját Facebook-oldalán, hogy a faluban létrehozott mezőőrség menekültek egy csoportját fogta el és fektette le a földre.

A poszt szerint menekültek egy csoportja egy ásotthalmi tanyára próbált betörni. Átvágták a dupla kerítést, és létrát is használva jutottak be a területre. Toroczkai beszámolója szerint " valami oknál fogva nem ért oda időben a határvonalat őrző rendőrség".

Nem tudták azonban, hogy a mi mezőőrségünk mindig éber. A képek a velük való találkozást követően készültek. Ma már Szerbiában vannak.

Egy hasonló eset miatt tavaly több kérdést tettünk fel a rendőrségnek. A rendőrség válaszából az derült ki, hogy a mezőőröknek bizonyos esetekben joguk van bilincseléshez, például ha kábelkötegelőt használnak. Ezt a 2012. évi CXX. törvény szabályozza. A polgárőrök ugyanakkor nem bilincselhetnek, számukra ezt nem engedik meg a jogszabályok. Ők legfeljebb gázsprayt tarthatnak maguknál, és azt csak ellenük irányuló támadás esetén használhatják.

Tavaly ilyenkor Léderer András, a Magyar Helsinki Bizottság menekültügyi koordinátora szerette volna megtudni, milyen tevékenységet folytatnak, hányan vannak, és milyen fenntartói utasításokat kaptak az Ásotthalom önkormányzata alkalmazásában álló, rendészeti feladatokat ellátó mezőőrök.

Hivatalos választ nem kapott.  Toroczkai László akkor saját Facebook-oldalán reagált a korábban a Szabad Demokraták Szövetségénél (SZDSZ) politizáló Léderer András kérdéseire, a jogvédő fényképét is megosztva. A posztban Toroczkai utalásokat tett Léderer nyíltan vállalt zsidó származására és homoszexualitására.

Toroczkai László által vezette önkormányzat tavaly novemberben szavazta meg azt a helyi rendeletet, ami gyakorlatilag betiltotta a muszlim vallás gyakorlását és a homoszexualitás "népszerűsítését" a településen. A rendeletet idén áprilisban az Alkotmánybíróság (AB) alkotmányellenesnek találta, és visszamenőlegesen megsemmisítette. Toroczkai ezután polgármesterként kezdeményezte a kormánynál, hogy a "virulensebb migrációs és iszlamizációs folyamatra adott önvédelmi reakcióként" törvényi szinten szabályozzák ezt a kérdést.