Lemondott a szakgimnáziumi tételkészítő bizottság elnöke

2017.06.29. 09:09 Módosítva: 2017.06.29. 09:09

Lemondott a szakgimnáziumi érettségiken szereplő tételeket készítő bizottság vezetője, írja a Magyar Idők. Az ágazati komplex szakmai érettségi írásbeli vizsgákon az átlagosnál jobb eredményt értek el a diá­kok, de a gépészetvizsgán nem ez volt jellemző, ráadásul a feladatsor is hibás volt, közölte a lappal a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A gépészeti ismeretek érettségi  feladatsora ugyan mindenben megfelelt a kerettantervnek, de a korábbi szakmacsoportos érettségihez képest a tételkészítő bizottság a hangsúlyt máshova helyezte, ami a gyengébb teljesítményét okozhatta. A gépészetvizsgán nem lehetett függvénytáblázatot használni, mert az érettségi vizsga részletes követelményeiről szóló rendeletben ez nem szerepelt. Az NGM ezekl alapján javaslatot tesz a használható segédeszközök felülvizsgálatára.

Az oktatási ombudsman korábban jogsértőnek találta, hogy négy hónappal az érettségi előtt derült ki, mit fognak pontosan számonkérni a szakképzésben tanulóktól az ötödik érettségi tárgyból.  Pölöskei Gáborné, az NGM szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára akkor azt mondta: a diákok már a kilencedik osztályba beiratkozáskor tudhatták, hogy komplex ágazati érettségi vizsga lesz. 2016 szep­temberét már úgy kezdték el az iskolák, hogy nyilvánvaló volt számukra: nemcsak emelt, hanem középszintű érettségire is lesz lehetőségük, a rendszerben pedig nem nehezítés, hanem könnyítés történt.