Kiakadtak a nigériaiak, hogy Magyarország 54 millió eurós kölcsönt ad egy tervtanulmányra

GettyImages-508120602
2017.08.23. 10:50

Tüntetést tart csütörtök délelőtt a budapesti Blaha Lujza téren egy Magyarországon élő nigériaiakat tömörítő szervezet, amiért a magyar kormány állításuk szerint 54 millió euró (közel 17 milliárd forint) kölcsönt folyósítana a nigériai kormánynak

egy tervtanulmány elkészítésére.

Azt, hogy Nigéria 54 millió eurós kölcsönt kap Magyarországtól egy olyan tanulmány elkészítésére, amely az országot sújtó áradások kivédéséről szólna, Szulejman Adamu, az ország vízügyi minisztere jelentette be. A miniszter beszámolója szerint a folyamszabályozási tervtanulmány készítéséhez adott Magyarország hitelt, a piacinál kedvezőbb kamattal. Szulejman Adamu állítása szerint a projekten magyar szakemberek is dolgoznának.  

Két nigériai folyó szabályozásáról van szó. Az egyik a Niger, a másik a Benue. Előbbi Nyugat-Afrika legfontosabb folyója. Mintegy 4180 kilométer hosszú, keresztülfolyik Guinea, Mali és Niger államokon, Benin határán, majd Nigérián és sokágú deltával ömlik a Guineai-öbölbe. Az egyik ága a Benue, ez egyébként a Niger folyó fő mellékfolyója. Nagyjából 1400 kilométer hosszú, és nyáron szinte a teljes hosszában hajózható, ezért a régió fontos szállítási útvonala. 

Meg nem erősített információnk szerint két megállapodás van érvényben vízügyi témában Magyarország és Nigéria között: az egyik a nigériai kormány és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem között, a másik a pedig a nigériai kormány és a magyar kormány között jött létre.

A Magyarországon Élő Nigériaiak Egyesülete levélben tiltakozott Orbán Viktornál a kölcsön miatt. Szerintük érthetetlen, hogy egy korrupcióval sújtott ország (ahol az államadósság eleve magas) miért kap a magyar államtól egy tanulmány elkészítésére 54 millió eurót.

Úgy tudjuk, Nigéria budapesti nagykövetségének vezetése nagyon nem örül annak, hogy a Magyarországon élő nigériaiak tüntetést szerveznek a kölcsön miatt, és ezt szóvá is tette a szervezőknek. 

A tüntetést csütörtökön 11 órakor tartják – közölte az Index megkeresésére a Magyarországon Élő Nigériaiak Egyesületének egyik vezetője. 

Kerestük az ügyben a Külgazdasági és Külügyminisztériumot is, a tárca későbbre ígért tájékoztatást. 

Külügyi forrásból ugyanakkor úgy tudjuk, még nincs konkrét megállapodás. Az biztos, hogy a nigériai vezetés szeretné tető alá hozni, de forrásaink szerint ez egy kötött hitelmegállapodás lenne, aminek a feltétele, hogy magyar cégek dolgozzanak rajta, azaz végső soron magyarokhoz jutna a pénz egy nagy része. Tehát a külügyi forrás szerint egy magyar beruházást hitelezne meg az állam.

Borítókép: A Niger partja Yenagoa városnál - fotó:  Bloomberg / Getty Images