69 százalékkal választották meg a jobbikos polgármestert

2017.10.15. 21:08
Ferenczi Gábort, a Jobbik jelöltjét választották meg Devecser polgármesterévé. A jobbikos jelölt magabiztosan legyőzte a függetlenként induló, korábban a Fidesz–KDNP színeiben politizáló ellenfelét: 69-21-re nyert.

Nagyarányú győzelmet aratott a Jobbik polgármesterjelöltje a devecseri időközi választáson. A jobbikos Ferenczi Gábor 1168 szavazatot kapott, ez a szavazatok 69 százaléka, míg legnagyobb ellenfele, a független színekben induló, de korábban a testületben fideszesként politizáló Kovács László 363-at szerzett (ez 21 százalék). A többi jelölt a 100 szavazatot sem érte el.

Az eredmény:

  • Ferenczi Gábor (Jobbik): 1168
  • Kovács László (független): 363
  • Somogyi Márta (független) 80
  • Kozma György István (független) 60
  • Kozák János (független) 19
  • Nagy Sándor (Magyar Munkáspárt) 4 szavazatot kapott.

Devecserben képviselőket is választottak, a hat helyért tizenkilenc jelölt indult. Erről később lesz eredmény.

A 4507 lakosú településen a 3656 választásra jogosult közül 1694 választópolgár ment el szavazni, ez 47 százalékos részvételi arányt jelent.

Legutóbb jóval szorosabb volt

A legutóbbi választáson a jobbikos polgármester, Ferenczi Gábor győzött, 54-46 százalékra (1051-888 szavazattal) verte meg a FideszKDNP-s jelöltet. Ferenczi akkor tett szert országos hírnévre, amikor 2012-ben összehozott Devecseren egy cigányellenes vonulást, amelynek dobálózás lett a vége.

2014-ben a testületben is meglett a jobbikos többség a polgármester szavazatával. Három jobbikos mellett két fideszes és egy független jutott be.

Ferenczi Gábor, Kozma György, Bognár Ferencné Anikó és Óvári Márton
Ferenczi Gábor, Kozma György, Bognár Ferencné Anikó és Óvári Márton
Fotó: Jobbik.hu

Összevesztek, időközi lett a vége

Ám Devecser nem lett jobbikos sikertörténet. A különböző sajtóhírek szerint sok súrlódás volt például a volt kórház vagyonkezelése, a régi laktanya területeinek üzemeltetése és a csarnoképítés miatt, de indultak eljárások a képviselők és családtagjaik között rágalmazás és zaklatás miatt is. A belső feszültség egyre csak nőtt a polgármester és a képviselők között. 2015 végén vissza is hívták Kozma György jobbikos alpolgármestert. (Ő most függetlenként indult a polgármester-választáson.)

Ezután a kialakult patthelyzet miatt nem tudták betölteni az alpolgármesteri tisztséget, így a kormányhivatalnak kellett közbeavatkoznia. 2016 novemberében a Veszprém Megyei Kormányhivatal az egyik fideszes képviselőt, Kovács Lászlót jelölte alpolgármesternek. Ez érthetően nem tetszett Ferenczinek. Kovács most szintén elindul a választáson, csak függetlenként.

A sorozatos konfliktusok miatt végül Ferenczi kezdeményezte a testület feloszlatását, amelyet a többség végül megszavazott a nyáron. Ezért kellett tartani a mostani időközit.

Jobbik: Hiába próbálta lejáratni a fideszes propaganda

Szabó Gábor a Jobbik pártigazgatója vasárnap esti közleményében azt írta: „Devecser lakossága bebizonyította, hogy nem kér a 20. század pártjaiból, nem kér a fideszes gyűlöletkampányból, és továbbra is a Jobbik néppárti politikáját támogatja.” Szerinte a végig tisztességes kampányt folytató Ferenczi Gábort „minden erővel próbálta lejáratni a fideszes propaganda, de a devecseri választókat nem tudták megvezetni, ők ismét bölcs döntést hoztak”.

A mostani, nagyarányú győzelemből – ezúttal is hangsúlyozzuk – nem lehet következtetést levonni az országos arányokkal kapcsolatban. Az eredmény azt azonban jelzi, hogy egy vidéki pár ezres településen pár év alatt teljesen elfogadottá vált egy jobbikos polgármester.