Egyre csak nő Harvey Weinstein áldozatainak a száma

000 TE41K
2017.10.16. 15:43

Harvey Weinstein botránya annyira nagy hullámokat vet, hogy még Magyarországon is voltak színésznők, akik előálltak a fiatalkorukban elszenvedett szexuális zaklatások történetével. Egy ilyen évtizedek óta tartó, nyílt titokként kezelt, de nyilvánosság előtt könnyen perelhető ügyben különösen fontos az, hogy minél több szereplő névvel vállalja a saját sztoriját. Eddig a Weinstein-ügyben ők szólaltak fel, de a lista korántsem teljes, hiszen nem tartalmazzák a rengeteg névtelen, utalás szintjén emlegetett áldozatot. Amint valaki névvel nyilatkozik, a listát frissítjük.

Amber Anderson

A színésznő egy Instagram posztban vallott arról, hogy 2013-ban egy megbeszélés során őt is zaklatta Weinstein. Azt mondta, hogy neki is azt ajánlotta fel, hogy legyen a barátnője, illetve megpróbálta a színésznő kezét az ölébe tenni. Weinstein azt is mondta neki, hogy ha erről bárkinek beszél, akkor az rossz hatással lehet a lehetőségeire.

Hope Exiner d'Amore

A hetvenes években erőszakolhatta meg a producer egy szállodában, amikor a nő koncertszervezőként dolgozott.

Lysette Anthony

A brit szappanopera-színésznőt (Hollyoaks) 1982-ben erőszakolta meg Weinstein, a saját otthonában.

Asia Argento

Az olasz színésznőt egy szállodai szobában erőszakolhatta meg Weinstein, 1997-ben.

Rosanna Arquette

Az Arquette-család egyik tagját a kilencvenes évek elején került egy szobába Weinsteinnel, aki erőszakosan megfogta őt. Arquette nemet mondott, szerinte ez később negatív hatással volt a karrierjére.

Jessica Barth

Az amerikai színésznőt (Ted 1-2.) 2011-ben meghívta a hotelszobájába, és felvetette, hogy mi lenne, ha pezsgőznének, ő meg levenné a ruháját, Barth pedig megmasszírozná? Barth nemet mondott.

Kate Beckinsale

Az Underworld-filmsorozat sztárját 1990-ben fogadta a Savoy Hotelben egy köntösben. Beckinsale úgy tudta, hogy egy konferenciateremben fognak találkozni. "Nagyon naív és fiatal voltam, meg sem fordult a fejemben, hogy ez a taszító ember elvárná, hogy szexuálisan érdeklődjek iránta" - írta Instagramon.

Zoë Brock

A színésznőt másokkal együtt hívta fel a hotelszobájába az 1998-es cannes-i filmfesztiválon, de amikor megérkezett, Weinstein volt csak ott. Masszázst követelt, meztelenül, Brock bezárkózott a fürdőszobába, és onnan sikerült lebeszélnie a folytatásról a zokogó férfit. 

Cynthia Burr

A színésznőt a hetvenes években kényszerítette orális szexre egy szálloda folyosóján.

Liza Campbell

Az írót 1995-ben zaklatta egy londoni szállodában, egy szakmai találkozó közepén Weinstein felvetette, hogy ugorjanak be mindketten a kádba.

Florence Darel

A francia színésznőt akkor zaklatta a párizsi Ritz-Carltonban, amikor a felesége ott volt a szomszédos szobába. Darel szerint olyan érzést keltett a helyzet, hogy ha Amerikában szeretne befutni, akkor Weinsteinen kell átmennie.

Emma De Caunes

A francia színésznő (Az álom tudománya, Szkafander és pillangó) azzal az indokkal került Weinstein párizsi hotelszobájába, hogy olvasson el egy forgatókönyvet, 2010-ben. De Caunes telefonált, addig Weinstein elment zuhanyozni, a fürdőszobából pedig meztelenül jött ki.

Paz De La Huerta

Jim Jarmusch és Gaspar Noé filmjeiben, és a Gengszterkorzó című sorozatban is feltűnő színésznőt 2010-ben kétszer is megerőszakolta, egy hónap különbséggel. De La Huertával felvette a kapcsolatot a New York-i rendőrség is, az NYPD szerint akár le is tartózhathatják a producert.

Cara Delevingne

Az idén nálunk is bemutatott Tulipánláz a Weinsten-cég egyik utolsó dobása, a film egyik főszereplője, Develingne elmondta, hogy az előkészítés alatt Weinsten elé állt egy ajtóban és megpróbálta szájon csókolni.

Sophie Dix

A színésznőt Weinstein azzal csábította a hotelszobájába, hogy gond van az alakításával, és meg szereté mutatni az aznapi felvételeket. A férfi elkezdte lerángatni a nő ruháját, lenyomta az ágyra, de Dixnek sikerült bemenekülnie a fürdőszobába. Amikor kinyitotta az ajtót, Weinstein ott maszturbált.

Lacey Dorn

Egy halloweeni partin fogdosta meg 2011-ben, akkor találkozott vele először.

Dawn Dunning

Weinstein le akarta szerződtetni 2003-ban a színésznőt három darab filmre is egy New York-i szállodában, azzal a feltétellel, hogy belemegy egy édeshármasba a producerrel és az asszisztensével.

Alice Evans

Evans 2002-ben visszautasította Harvey Weinsteint egy szálloda bárjában, innentől számítja azt, hogy sem őt, sem férjét (Ioan Gruffud, többek között A fantasztikus négyes) nem keresték soha egy Miramax-film egyik szerepére sem.

Lucia Evans

2004-ben Evans színésznő akart menni, sikerült megszereznie Weinstein elérhetőségét. A férfi irodájába szervezett találkozón nem volt senki más, a producer pedig orális szexre kényszerítette.

Angie Everhart

A fotómodell egy hajón lakott a velencei filmfesztivál ideje alatt Weinsteinnel, és egy nap arra ébredt, hogy a férfi fölötte áll és maszturbál.

Claire Forlani

A Ha eljön Joe Black és A szikla színésznőjét öt különböző alkalommal próbálta meg Weinstein zaklatni.

Romola Garai

Weinstein egy köpenyben fogadta 2000-ben, a Savoy Hotelben az akkor 18 éves Garait, mondván hogy személyesen kell jóhagynia egy szerepre.

Louisette Geiss

Geiss egy forgatókönyvet pitchelt éppen a 2008-as Sundance fesztiválon, amikor Weinstein követelte tőle, hogy nézze őt, miközben maszturbál.

Trish Goff

Az egykori modellt Weinstein egy étterembe hívta meg, egy privát szobába, ahol elkezdte fogdosni, a melleit markolászni, és erőszakosan próbálta megcsókolni 2003-ban.

Louise Godbold

A kilencvenes évek elején Weinstein a saját irodájában követelt masszázst tőle.

Judith Godrèche

A francia színésznőt (Rizsporos intrikák, Lakótársat keresünk) 1996-ban, a cannes-i filmfesztivál idején, a Hotel du Cap-Eden-Rocban zaklatta. Weinstein megvásárolta a Rizsporos intrikákat, ami az azévi fesztivált nyitotta, és megkérte Weinstein, hogy menjen fel a szobájába, megbeszélni a film reklámkampányát. A producer masszázst követelt, a színésznőhöz dörgölőzött, de Godrèche-nek sikerült elmenekülnie.

Heather Graham

A Boogie Nights és a Twin Peaks színésznőjének a kétezres évek elején tett burkolt ajánlatot Weinstein.

Eva Green

Green (Penny Dreadful, Az álmodozók) egy üzleti találkozón futott össze Weinsteinnel, aki úgy próbált meg rámászni, hogy a színésznőnek kellett letolnia a producert magáról.

Ambra Battilana Gutierrez

Gutierrez 2015-ben megkereste a New York-i rendőrséget, amikor Weinstein zaklatta korábban. Ő készítette azt a hangfelvételt, ami a New Yorker cikkében jelent meg, és amin tisztán hallgató, hogy Weinstein kérleli a nőt, hogy menjen be csak öt percre a szállodai szobájába, Gutierrez viszont a sírás határán mondja, hogy nem szeretne. Akkor a rendőrség nem emelt vádat.

Mimi Haleyi

Az egykori produkciós asszisztens arról valott, hogy a producer 2006-ban orálisan követett el ellene erőszakot. Elmondása szerint Weinstein nem fogadta el a visszautasítást, aki egy ágyra nyomta Haleyit, aki képtelen volt szabadulni a producer szorításából. Ez az erőszakos eset azután történt, hogy Weinstein többször is különböző szexuális ajánlatokat tett a nőnek.

Lena Headey

Többek között a Trónok harcában is feltűnt színésznőnek a velencei filmfesztiválon tett ajánlatot Weinstein, amit visszautasított. Évekkel később Los Angelesben próbálta erőszakkal hotelszobájába felvinni, de nem működött az ajtót nyitó kártyája, ekkor visszakísérte a bejárathoz Headey-t és megígértette vele, hogy erről senkinek sem beszél.

Lauren Holly

A Dumb és Dumber és a Mi kell a nőnek sztárját a kilencvenes évek végén próbálta elkapni Weinstein, amikor a nő saját elmondása szerint már nem egy frissen érkezett naíva volt, hanem egy tapasztaltabb színésznő. Weinstein egy szállodai megbeszélés során egyszer csak köntösben jelent meg, majd azt is ledobta és beugrott a zuhany alá. Majd onnan meztelenül kérlelte Hollyt, hogy masszírozza meg. Hollynak sikerült kimenekülnie a szobából.

Jessica Hynes

A brit színésznő 19 éves korában, 1991-ben találkozott Weinsteinnel, a producer azt akarta, hogy bikiniben csinálja meg a próbafelvételeit. Hynes visszautasította.

Angelina Jolie

1998-ban, a Szeress, ha tudsz! bemutatója idején valami történt Weinstein és Jolie között, de a színésznő nem részletezte.

Ashley Judd

Judd volt az első, és egy ideig a legnagyobb név, aki a Weinstein-ügyben megszólalt. Judd elmesélte, hogy 1996-ban a férfi meghívta a Beverly Hills Hotelbe, hogy megbeszéljék a színészkarrierjét. Weinstein egy köntösben fogadta, és azonnal azt kérte, hogy masszírozza meg. Judd más alkalmakat is emlegetett.

Minka Kelly

Az amerikai színésznőt Weinstein egy este a hotelszobájába invitálta, majd amikor nem ment, következő nap ebédnél találkoztak. A producer tartott egy kiselőadást arról, hogy milyen életet élhetne Kelly, ha ő lenne a férfi barátnője. Amikor Kelly nemet mondott, Weinstein arra kérte, hogy erről ne beszéljen senkinek.

Katherine Kendall

A színésznőt 1993-ban elhívta egy vetítésre, majd a lakására invitálta. Masszázst követelt, de amikor nemet mondott a nő, akkor Weinstein könyörgött, hogy legalább a melleit mutassa meg. Kergette a lakásban, de sikerült Kendallnak sikerült elmenekülnie.

Mia Kirshner

A kanadai színésznő nem mondott részleteket, csak annyit, hogy egy hotelszobában úgy bánt vele, mint egy megvásárolható tárggyal.

Myleene Klass

Klass 2010-ben, a cannes-i filmfesztiválon készített interjút Weinsteinnel a CNN számára. Az interjúk után Weinstein meghívta ebédelni a riportert, majd felajánlott neki egy „szexszerződést”. Klass először nem hitte el, de megjelentek a producer asszisztensei a dokumentummal. Weinstein akkor házasodott meg másodjára.

Laura Madden

Madden a férfi beosztottja volt, többször követelt tőle masszázst különböző hotelszobákban.

Sarah Ann Masse

A színészként is dolgozó Masse bejárónőnek jelentkezett a Weinstein-családhoz, Harvey alsónadrágban és atlétában fogadta, és így ült az egész interjú alatt. Kikérdezte arról a nőt, hogy flörtölne-e az ismerőseivel, csak azért, hogy színészként segítse a karrierjét, Masse egyenesen azt válaszolta, hogy nem. Weinstein egy hosszú öleléssel búcsúzott, de nem vette fel a nőt.

Ashley Matthau

A táncost egy szállodai szobában fogdosta és molesztálta 2004-ben. A nő a Dirty Dancing folytatásán dolgozott, annak a forgatásán találkozott a producerre. A nő jogi útra akarta terelni az ügyet, de Weinstein ügyvédje elrettentette.

Rose McGowan

A Weinstein-ügy egyik leghangosabb hangja Rose McGowan (Bűbájos boszorkák, Sikoly). Őt az 1997-es Sundance filmfesztiválon zaklatta Weinstein, ami után peren kívül megegyeztek, a férfi pedig 100 000 dolláros kártérítést fizetett neki. A megegyezés szövege szerint a kártérítés nem egyenlő a bűnösség beismerésével.

Katya Mcituridze

Mcituridze ma az orosz Roskino nevű, gyakorlatilag a Magyar Filmalapnak megfelelő szervezet feje, de a kétezres évek elején még riporterként dologott, akkor találkozott a velencei filmfesztiválon Weinsteinnel. Aki egy rövid bájcsevej (Csehovra hivatkozott, és arra, hogy a nagyszülei oroszok voltak) után az asszisztensével együtt felhívta a szobájába. Az asszisztens az ajtóban otthagyta, Weinstein pedig egy megterített asztalnál fogadta, és masszázsra terelte a szót. A nő úgy tudott kimenekülni a szobából, hogy egy pincér éppen kopogás nélkül bement. Mcituridze később is találkozott a férfival, aki figyelmeztette arra, hogy ne mondjon semmit.

Jennifer Siebel Newsom

A színészt elmondása szerint Weinstein többször is agresszívan invitálta a szállodai szobájába, mindig valami más szakmai kifogással.

Emily Nestor

Nestor a Weinstein Company recepciósaként dolgozott, Weinstein kierőszakolt belőle egy masszázst 2014-ben.

Lupita Nyong'o

A 12 év rabszolgaság Oscar-díjas színésznője többször találkozott Weinsteinnel, egy New York Times-cikkben részletesen leírta az összeset. A producer egy, a házában tartott filmvetítésen meg akarta masszírozni Nyong'ót, de a színésznő inkább amellett döntött, hogy ő masszírozza meg a férfit, így legalább irányítani tudja a helyzetet. Weinstein közben elkezdte levenni a nadrágját. Nyong'o otthagyta a producert. Később is találkozott vele, filmipari eseményeken, fesztiválokon, mindegyik alkalmat részletesen leírta.

Gwyneth Paltrow

Paltrow-t 1994-ben zaklatta, tőle is masszázst követelt. Akkori barátja, Brad Pitt állítólag szembesítette ezzel Weinsteint.

Zelda Perkins

Weinstein korábbi beosztottjaként Perkins tudta, hogy mit művel a producer, még 1998-ban szembesítette is vele. Azonnal megegyeztek vele peren kívül, és aláírattak vele egy titoktartási szerződést. Most mert csak megszólalni. Perkinsnek - akárcsak a Miramax több női alkalmazottjának - Weinstein rendszeresen tett megjegyzéseket és ajánlatokat.

Vu Thu Phuong

A vietnámi színésznő azután találkozott a producerével, miután a 2010-es Shanghai című filmjét a Weinstein Company megvette forgalmazásra. Phuong szerint a férfi egy szál törölközőben kérdezte meg tőle, hogy akar-e a jövőben szexjelenetekben szerepelni, és szeretné-e, ha valaki megtanítaná. Nemet mondott.

Tomi-Ann Roberts

1984-ben Roberts fiatal színésznőként került Weinstein elé, a producer egy forgatókönyvről akart beszélgetni vele egy New York-i hotelszobában, de amikor a nő megérkezett, a férfi meztelenül ült a kádban, és világossá tette, hogy ha leveszi a felsőjét, azzal bebizonyítja, hogy a kamerák előtt is képes lesz rá. Roberts azóta a coloradói egyetemenének pszichológia szakán oktat, szakterülete többek között a nők tárgyiasítása.

Melissa Sagemiller

Az amerikai színésznővel Weinstein egy forgatókönyvet akart megbeszélni, de addig nem engedte el a hotelszobájából, amíg szájon nem csókolta őt. Torontóban történt, 2000-ben.

Léa Seydoux

A francia színésznő egy meg nem nevezett hotelben, 2012-ben beszélgetett a producerrel, amikor az hirtelen rávetette magát és megpróbálta megcsókolni. Seydoux kiviharzott.

Lauren Sivan

A Weinstein-ügy egyik legbizarrabb részlete: a tévébemondó Sivan egy nagyobb társasággal volt egy manhattani étterem megnyitóján, majd Weinstein megkérte, hogy a nő mutassa meg neki az étterem többi részét. A producer aztán sarokba szorította egy előszobában, ahol egy cserepes növényre maszturbált. Később az étterem tulajdonosa elmondta, hogy Weinstein nem növényre, hanem egy üres fazékba élvezett a konyhában.

Mira Sorvino

1995-ben, a torontói filmfesztivál közben Weinstein kezdte el masszírozni a későbbi Oscar-díjas színésznőt, akinek sikerült elmenekülnie előle.

Tara Subkoff

A színésznőnek a kilencvenes években, egy premierpartin tett ajánlatokat, az ölébe rántotta, és azt sugallta, hogy ha nem teljesíti, amit kér, akkor nem fog megkapni egy szerepet.

Paula Wachowiak

A The Burning (Az erdei fantom) című horrorfilm 1980-as forgatásán dolgozó asszisztenst megkérték, hogy vigyen fel csekkeket Weinstein szobájába, ahol a producer egy törölközőben fogadta, azt is ledobta, majd masszázst kért. Wachowiak nemet mondott, de állítása szerint a férfi később megkérdezte tőle, hogy a meztelen látványa volt-e a gyakornoki időszakának fénypontja.

Natassia Malthe

A színésznővel Weinstein 2008-ban erőszakoskodott annak szállodai szobájában. Malthe a nyilatkozatában a nemi erőszak kifejezést nem használja, ami történt, azt nem közös belegyezésen alauló aktusnak aposztrofálja. A producer bódultan tört rá a szobájában, ajánlatot tett neki, amit ő visszautasított, de hiába, Weinstein ráfeküdt és közösült vele, majd maszturbált előtte. "Csak feküldtem, mint egy darab fa, de ez sem érdekelte."

Felhasznált források:

The list of women accusing Harvey Weinstein of sexual abuse is still growing (Mashable)

The Weinstein allegations (The Guardian)

(Borítókép:  Rose McGowan, Angelina Jolie, Asia Argento, Gwyneth Paltrow, Ashley Judd, Lea Seydoux,  Eva Green, Rosanna Arquette, Heather Graham, Cara Delevingne, Mira Sorvino, Elizabeth Karlsen, Kate Beckinsale, Angie Everhart, Actress Minka Kelly, Louisette Geiss, Jessica Barth, Lauren Sivan, Emma De Caunes,  Judith Godreche. Fotó:  AFP/ Getty Images North America)

Ne maradjon le semmiről!