Nem az épületek, a műszerek adják az egészségügyben a törődést, véli az államtitkár

2018.02.19. 13:35

„A betegek által igényelt törődést nem az épületek vagy a műszerek nyújtják, hanem az ápolók, ezért a kormány különösen megbecsüli a szakdolgozók munkáját" - jelentette ki Ónodi Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár a magyar ápolók napja központi ünnepségén. Az MTI beszámolója szerint Ónodi Szűcs azt mondta, a kormányzat eddig példátlan mértékben, négy lépcsőben 53 százalékkal emelte a szakdolgozói béreket.

Ezzel az óvatos, de határozott béremeléssel egyidőben a kormányzat célja, hogy csökkentse az ápolók és a szakdolgozók munkaterhelését is. Például a szakképzés bővítésével, mert

a jövő egészségügye csak úgy működhet hatékonyan, ha az orvosi feladatok egy részét el tudják látni ápolók is.

Ónodi Szűcs szerint az elmúlt időszakban vidéken 500 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg az egészségügyben, a következő 8-10 évben pedig több mint 700 milliárd forintból újul meg a főváros egészségügyi ellátása.

És a további sikerek között említendő, hogy elindult a nővérszállók felújítását célzó, 10 milliárd forint értékű program, és 8 milliárd forint jut az ápolói eszközpark fejlesztésére.

Az ünnepségen a a magyar ápolók napja alkalmából miniszteri elismerést, Pro Sanitate-díjat adott Benkő Lászlónénak, Blachné Papp Eleonórának, Fedor Szilviának, Magyar Mónikának és Társi Jánosnénak. Kossuth Zsuszanna-díjban részesült Bodáné Gyűrű Vanda, Boros Károlyné és a volt államfő felesége, Schmittné Makray Katalin.