Curlingdopping: Kruselnyickij szerint italába csempészhették

000 Z89JV
2018.02.19. 14:41

Hivatalosan még nem jött meg Alekszandr Kruselnyickij tesztjének eredménye, ám sajtóértesülések szerint bizonyos, hogy a B-teszten is kimutatták a bronzérmes curling vegyespáros férfi tagjánál a meldonium nyomait. Erre utal, hogy a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) már vizsgálatot indított az ügyben.

A sportoló már elhagyta Phjongcshangot – bár a CAS hamarosan meg kívánja hallgatni Kruselnyickijt – és nem nyilatkozott az ügyről, de az orosz sportsajtó által többször hivatkozott Insidethegames.biz úgy tudja, Kruselnyickij nem feltétlenül tagadja, hogy meldonium kerülhetett a szervezetébe. A portál szerint

a sportoló attól tart, hogy még a japán edzőtáborban valamelyik, az olimpiáról végül lemaradt sportolótársa belekeverhette az italába a tavaly óta tiltólistán lévő meldoniumot.

A sportolók állami szinten megszervezett doppingolása miatt Oroszország nem országként vesz részt az olimpián, sportolói csak az olimpiai ötkarika zászlaja alatt versenyezhetnek Oroszország Olimpikonjai (OAR) képviseletében.

A nemzeti trikolórt sem használhatják a versenyeken, de elképzelhető, hogy a zárórendezvényen már igen, amennyiben bizonyítják, hogy érdemben készek tenni a doppingolás visszaszorításáért és befizetik a 15 millió dolláros büntetést a NOB-nak.

Ezért is különösen fontos, hogy Kruselnyickij ügye minél kevesebb konfliktust okozzon, ezzel magyarázható, hogy a Kreml visszafogottan nyilatkozott az ügyben, korrektnek nevezve a NOB eddigi ügykezelését.

Kruselnyickij valljon színt

„A mi sportágunk nem arról szól, hogy „Gyorsabban, magasabbra, erősebben, hanem arról, hogy minél pontosabban. Elképzelésem sincs, milyen doppingnak lehetne hasznát venni a curlingben...Úgyhogy nehéz elhinni” – idézte a Reuters az orosz curlingcsapattól Viktrorija  Mojszejevát. 

Az Orosz Olimpiai Bizottság korábbi külkapcsolatokért felelős munkatársa viszont nem intézte el annyival, hogy Kruselnyickij biztosan ártatlan és kész. „Most a mi érdekünkben egyedül az igazság a fontos. Ha Kruselnyickij nem doppingolt, akkor ezt mondja is ki” – írta a Sovport.ru szerint bejegyzésében Jelena Anyikina.

(Borítókép: Alekszandr Kruselnyickij a curling vegyespáros döntőjében 2018. február 10-én. Fotó: AFP  / Wang Zhao)