Furcsa bizonytalanságok a sólyi gyerekgyilkosság körül

dsc 1057
2018.05.20. 15:54
Még az eltűnt kislány szülei sem tudják, az ő gyermekük ruhátlan holttestét találták-e meg Királyszentistvánon a Séd patakban szombat hajnalban. Bizonyos, hogy gyilkosság történt, sőt a rendőrség a feltételezett tettes előzetes letartóztatását is kérte, a családja szerint azonban csak kedden derül ki, hogy az ő péntek este eltűnt gyerekük holtteste lett-e meg, vagy valaki másé. Furcsa bizonytalanságok az ügyben, amelynek egy hajmáskéri fiatal fiú a gyanúsítottja, aki ismerte az eltűnt kislányt.

„Ilyen, itt nálunk, amióta ez a falu létezik, nem történt” – mesélte nem messze a református templomtól egy hatvanas férfi, szavait a főtéren álló márványtáblával nyomatékosítva, amely szerint „Sool” települést 1009-ben Szent István is megemlítette. A Balatonhoz közel fekvő 550 fős falu Veszprém kertvárosaként élte nyugodt életét, péntek éjszakáig, amikor eltűnt egy nyolcéves kislány.

Hú, rengetegen voltak itt, rendőrök Budapestről, Székesfehérvárról is, nem csak Veszprémből. Helikopter is pásztázta a területet

- idézte fel egy másik helybéli. Ez már akkor történt, amikor 800 méterre a falutól, a Séd partján véres ruhákat és egy követ találtak. Néhány órával később lett meg két kilométerrel arrébb egy holttest is, a patakon lévő zsilip közelében.

Két éve is ott találtak egy nőt, talán azért kutattak ilyen gyorsan arrafelé

- mondta a patak közelében egy gyerekzsivajtól hangos, buborékfújástól vidám udvarban egy fiatalember. De hogy mi történhetett, arról ők is csak a sajtóból értesültek. Egy szemtanúra hivatkozva tudni vélték, hogy a holttest keze meg volt kötve és a nyakán is hurok volt. Mások szerint ez csak híresztelés.

Az eltűnt nyolcéves kislányt sokan látták a faluban rollerezni, néha egyedül elgurult a fagyizóba, volt aki szerint cserfes, volt, aki inkább hallgatagnak írta le. Veszprémben tanult egy speciális általános iskolában, ide a megyeszékhelyen dolgozó szülei vitték minden nap. A nagyobbik, 13 éves testvér Hajmáskérre jár iskolába.

Ez az út megy a falutól a Sédig, itt mehetett a gyanúsított a kislánnyal.
Ez az út megy a falutól a Sédig, itt mehetett a gyanúsított a kislánnyal.
Fotó: Nyilas Gergely

Ez azért fontos, mert a két kilométerre lévő Hajmáskéren él az a 15 éves fiú is, akit a rendőrség őrizetbe vett, két évvel ezelőtt a fiúk osztálytársak is voltak. Felszínes barátságban voltak, gyakran látták őket a falubeliek hármasban. Van, aki szerint a gyerekek a szokásosnál talán kicsit szabadabban jártak el otthonról, de mindenki jóravaló, dolgos embereknek írta le a szülőket, a gyerekek nem voltak elhanyagoltak.

Pénteken a gyanúsított fiú elment a testvérpárhoz, de ezúttal a nagyobbik fiú nélkül, csak a kislány ment le vele a focipályára, erről szólt az apjának is. Aki fél órával azután kezdte el keresni a lányt, miután a testvér sem találta őket a focipályánál. Két órával később értesítették a rendőrséget.

Ezután kutatta a falu is, és találtak rá a véres ruhákra Sédnél, túl a 8-as út építkezése után vitatható szabályossággal ideiglenesen lerakott, azóta gazzal benőtt sittdombon.

„Mi a sajtóból többet tudunk, mint a rendőrségtől” - mondták a kislány szülei, akik csak kedden mehetnek azonosításra. „De az is lehet, hogy nem ő az” - mondta a tragédiával együtt is rendkívül összeszedett édesanya. A rendőrség ugyanis állítása szerint nekik azt mondta, hogy a hajmáskéri fiú otthonában volt egy másik nyolc éves kislány, aki sajátjaként nevezte meg az eltűnt kislány édesanyját és bátyját.

De ezt a kislányt egyelőre szintén nem láthatták a szülők, így nem világos, kiről lehet szó. Nem tudott erről semmit a gyermekpszichológus által, a szülők nélkül meghallgatott báty sem, akitől a rendőrség tudja, hogy húga a hajmáskéri fiúval ment le a focipályára.

A feltételezett gyilkos otthonában talált másik kislányról szóló verziót gyengíti, hogy a rendőrség erről közleményeiben egyáltalán nem tett említést, sőt kimondottan azt írják, hogy a sólyi lány holttestét találták meg. Amikor pedig arra kértük őket, hogy cáfolják, vagy erősítsék meg, hogy a meggyilkolt kislányon kívül találtak egy másik lányt is, annyit írtak: "feltett kérdésébe foglalt információkat nem tudjuk megerősíteni."

Bizonytalanság az is, hogy az édesanya szerint nem fodros pólóban ment el a lányuk, miközben a megtalált pólón az is volt.

A rendőrség közleménye nem szólt a feltételezett tettes koráról és pontos lakhelyéről, a falu viszont bizonyosan tudja, hogy a hajmáskéri fiút vették őrizetbe, már csak azért is, mert Sólyon felőle is érdeklődtek a rendőrök a lakóktól. Ráadásul más is volt, aki látta őket együtt, amint elindultak a focipálya felé. „Ő biciklivel ment, hátizsákkal, a kislány meg azt hiszem rollerrel” - mondta egy idősebb férfi.

„Ha a tragédia megtörtént, legalább bizonyosodjon be mielőbb, hogy megvan a gyilkos. Különben, ha kiderül, hogy szabadon lófrál egy őrült, akkor nem áll helyre a nyugalom” - mondta egy lakó, aki bízott abban, hogy a falu képes lesz józanul kezelni az ügyet, túlterjedő indulatok nélkül. Ezt többen is elmondták, megjegyezve, hogy "akárki is volt a gyilkos, nem szabad kollektív bűnöst keresni."

„Nem szeretném, ha kívülről jelennének meg szélsőségesek, akik politikai célra használnák fel a tragédiát” - mondta egy kisgyermekes helybéli, utalva a pár évvel korábbi, az ország más pontjain lezajlott fáklyásmenetekre.

A magát vallásosként meghatározó férfi szerint az államnak és az egyháznak is el kell gondolkodnia a felelősségén és azon, mennyire veszik ki a részüket a gyerekek neveléséből. Az őrizetbe vett fiúról ugyanis óvodás korától tudni lehetett, hogy problémái vannak, ezt iskolai nehézségei is igazolták, családja szociálisan hátrányos helyzetű. „Ehhez képest a református egyház csak ebben a faluban százmilliós támogatást kapott” kultúrházra, felújításra, de a férfi szerint inkább programok kellenének, ahol a gyerekek, akikre kevesebb figyelem hárul otthon, értelmesen eltölthetnék az idejüket.

A közelben lévő, máskor gyerekekkel teli játszótér, focipálya vasárnap délelőtt üres volt. Van, aki csak a napra fogta, de mások azt mondták, ők sem engedik most ki a gyereküket a játszótérre, ahogy korábban. Várnak, hogy kiderüljön, megvan-e a gyilkos.

Az otthon egyelőre csak eltűntként kezelt kislány családja is vár. Várják a keddet, hogy azonosításra menjenek vagy találkozzanak az állítólag Hajmáskéren talált kislánnyal, akiről ők elmondásuk szerint a rendőrségről tudnak. A rendőrség arra kérte a szülőket, legyenek telefonközelben, ne hagyják el Sólyt.

Borítókép: híd a Séd folyón. Fotó: Nyilas Gergely / Index.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport