Nekünk imposztor jutott, de Párizsban hét Banksy-alkotást találtak

2018.06.25. 15:23

Ma reggel robbant a hír, hogy talán Budapesten járt Banksy, a híres brit graffitiművész, hiszen az ő aláírásával jelent meg egy graffiti a Rumbach Sebestyén utcában. Az alkotás Orbán Viktort ábrázolja, amint a gyerekek kedvencén, Thomas gőzmozdonyon utazik, olyan pózban, ahogyan a gyerekek ülnek a kismotoron, utalva a miniszerelnök egyik játékszerére, a felcsúti kisvasútra. Rákérdeztünk Banksy hivatalos emailcímén, hogy eredeti alkotásról van-e szó, de a hivatalos válasz szerint sajnos nem, ez csak egy másolat és valaki visszaélt a művész nevével.

Ez után pár órával érkezett a hír, hogy a hétvégén Párizsban is találtak Banksy-nak tulajdonított falfestést, ráadásul rögtön hetet. Az eltávolításukról szó sincs, egyelőre műanyag lapok segítségével próbálják őket lefedni, és megóvni a pusztulástól, mert néhány graffitit már átfújtak, vagy leragasztottak. A művek többsége a menekültekkel szembeni bánásmód kritikáját hordozza. Az egyik például a korábbi, menekülteknek felállított központ közelében található, Párizs északi részén, és egy kislányt ábrázol, ahogy egy elegáns tapétával fed egy horogkeresztes falat, alatta egy játékmaci. A kislány figuráját Bansky már használta egy 2008-as alkotásában is, ezért gondolják, hogy eredeti képekről lehet szó. Több mű utal a migrációs politikára, de van, amelyik a Napóleon átkel az Alpokon című festményre utal. A hírt a Artistikrezo oldal szerkesztője robbantotta, aki egyébként már korábban írt arról, hogy úgy tudja, Banksy Párizsba készül. A képeken látszik, hogy egyik mellett sem szerepel a neve úgy, ahogy a budapesti imposztor munkájánál.

Korábban többször felmerült, hogy a Banksy graffitik megjelenése gyakran egybevág a Massive Attack koncertjeinek helyszínével, ráadásul Robert Del Naja, akit 3D néven is ismernek, a '80-as években egy Bristolból feltörő graffitisként kezdte pályafutását.

Az együttes egyébként éppen most járt Budapesten, de az idei turnén nem jártak Franciaországban, így az elmélet nem biztos, hogy stimmel.  Annyi biztos, hogy amikor  elmentünk Banksy nyomorvidámparkjába,  ott nem futottunk össze vele.