A miniszter tudja, honnan jön a hatvani bűz

2018.06.25. 16:24
„Megértem a Hatvanban, illetve a környéken élők türelmének a fogyását is, és azt kell mondjam, hogy igazuk is van” - mondta dr. Nagy István agrárminiszter hétfőn a parlamentben a hatvani bűzüggyel kapcsolatban. Szerinte az a hulladékkezelő bűzlik, amelyik nem ismeri el a bűzölgést.

Ahogy korábban több cikkben is írtuk, elviselhetetlen bűz terjeng a Hatvanhoz közeli Lőrinci, Heréd és Hatvan-Nagygombos települések területén. „Szúrós, kórházi szag, de olyan, hogy nem lehet megmaradni.” „Égett gumiszag, kátrányos rettenet.” „Fekália és kátrány keveréke.” Ezekkel a jelzőkkel írták le a Hatvan közelében lévő Lőrinci és Nagygombos lakói a szagot. A tucatnyi lakó, akikkel június elején beszéltünk, mind úgy érezte, hogy a közeli hulladékkezelő Hunviron cég telephelyéről érkezik a bűz, a vállalkozás vezetője viszont alaptalan vádaknak nevezte ezt.

Hétfőn a parlamentben azonban maga az agrárminiszter mondta ki Ungár Péter LMP-s képviselő kérdésére válaszolva, hogy

"a területi környezetvédelmi hatóság kivizsgálta a panaszokat, és megállapította, hogy a jelzett panaszokat nagy valószínűséggel a Hunviron Energia- és Környezetgazdálkodási Kft. lőrinci hulladékkezelő és -hasznosító telepének bűzszennyezése okozza."

Ez az a telep, amit a lakók is a bűz epicentrumaként jelöltek meg, és amelyik közleményben tagadta a vádakat.

A telep – és ebből rögtön érteni fogja mindenki, hogy a probléma honnan indul, mondta a miniszter - 60 hektáros területén 1950 és 1980 között széntüzelésű erőműből származó salakot, pernyét, majd később gumigyári hulladékokat és kommunikális hulladékot helyeztek el több millió köbméter mennyiségben, magyarázta Dr. Nagy István.

A Hunviron Kft. a miniszter szerint szénhidrogén-tartalmú veszélyes hulladékokat, vasúti talpfákat és szennyvíziszap biológiai lebontását végzi, miközben igyekszik helyreállítani a területet. A miniszter szerint azonban a környezetvédelmi hatóság többször is ellenőrizte a telephelyet, és ott „igen sok hiányosságot feltárt.”

Például:

  • hiányos a hulladékgazdálkodással kapcsolatos adatszolgáltatás,
  • a telepen végzett tevékenység jelentősen eltér az engedélyben foglalt előírásoktól,
  • több ezer tonna vasúti talpfát és villanyoszlopot tárolnak szigetelés nélküli területen,
  • a veszélyes hulladék leürítő medencék száma és mérete nagyobb az engedélyben szereplőnél,
  • a végzett kezelési technológia nem szerepel az engedélyben
  • a kezeletlen szennyvíziszap mennyisége és tárolása nem megfelelő.

A szabálytalanságok miatt van bűz, mondta az agrárminiszter hétfőn, a panaszok alapján a vizsgálat azt találta, hogy a rettentes szagot ennek a telepnek a működése okozza.

Három napja a HEOL-on megjelent cikkben a cégvezető Dankóné Kövi Márta még azt nyilatkozta, hogy "semmiféle hatósági intézkedés nem történt", most a miniszter azt mondja, 

a környezetvédelmi hatóság a szag megszüntetésére kötelezte a vállalatot.

Dr. Nagy István felszólalása szerint a területi környezetvédelmi hatóság kötelezte a Hunviron Kft.-t, hogy szüntesse meg a bűzt: vezessen be mechanikai, biológiai, fizikai, kémiai bűzcsökkentő intézkedéseket, és arra is kötelezte a céget, hogy akkreditált mérőszervezettel végeztessenek bűzmérést a telephelyen és azokban az utcákban, ahonnan a panaszok érkeztek a hatósághoz. Mivel a cég fellebbezett a határozat ellen, ezért egyelőre a határozat által elvártak még nem véglegesek a miniszter szerint.

Amennyiben a helyzet nem változik, akkor a hatóságnak jogszabályi lehetősége van a tevékenység korlátozására, felfüggesztésére vagy megtiltására is, tette hozzá a miniszter.