Furcsa zamata van a jövőnek

IMG 20180808 151651
2018.08.18. 11:16

Próbáld meg a lehetetlent!

- edzők mondanak ilyet meccs előtt, meg a lelkes hipszterek a startupjukban, de most egy gyorsétterem bejáratánál jöttek szembe a buzdító szavak. A felirattal a vegákat akarják fogyasztásra csábítani, hogy ők se maradjanak ki a hamburgerezésből, és együtt tudjanak lógni a húsevő barátaikkal. Ez nehéz ügy, mert gyorsétteremláncok nem fognak magukra rohasztani több tonnányi friss zöldséget, hátha betéved hozzájuk néhanapján egy-egy vega, és náluk már az is egészségesnek számít, amiben nincs bacon. Ezt az eltunyult közeget szeretné felrázni az Impossible Burger nevű cég az általa kifejlesztett vegetariánus hússal.

Az áttörést egy genetikai módosítással érték el:

A NÖVÉNYI ALAPANYAGOKBÓL KÉSZÜLT HÚSPOGÁCSA ettől ELVILEG ÚGY VÉRZIK, MINT AZ IGAZI HÚS.

A titok nyitja a leghemoglobin nevű molekula, egy növények gyökérgümőjében megtalálható, vasat tartalmazó fehérje, amely az állati vér hemoglobinjához hasonlóan oxigént szállít. Mint kiderült, ez jócskán hozzájárul az igazi hús ízéhez. Az Impossible génmódosított élesztővel állítja elő a leghemoglobint, és az Egyesült Államok élelmiszerhatósága - a magyar Nébihnek (is) megfelelő FDA - alig pár hete, július végén nyilvánította biztonságosnak ezt a cuccot. Ha már egyébként is az Egyesült Államokban jártam a Samsung Galaxy Note 9 bemutatóján, a hightech hambit nem lehetett kihagyni.

Vérfagyasztóból a zsírbüfébe

Átvertek? Ez most tényleg a hús nélküli hamburger volt? - kérdeztem a pincérnő Isabelle-től, miután lenyeltem az utolsó falatot is a brooklyni Coney Island végtelen hosszú homokos strandja mellett lévő Applebee's étteremben, ami olyasmiféle franchise, mint a McDonald's vagy a Denny's, megatonnás kalóriabombákkal a kínálatban. A vegahúsnak olyan volt a színe, mint a korábban elfogyasztott igazi húsos hamburgernek, amit hiába kértem közepes-tocsogós (medium-rare) formátumban, elég alaposan átsütötték, így abban (sem) volt egy cseppnyi húslészerűség sem.

Perceken át forgattam a számban az Impossible Burger műhúsát, az érzés tök olyan volt, mint a másik hamburger elfogyasztása. Az Applebee's konyhafőnökének érdemes lenne megfontolnia, hogy elveti azt az édeskés bucit, amivel adták, mert attól komolytalanná válik az Impossible Burger, nem a hússzerűséget emeli ki. Emiatt inkább zsemle nélkül kóstolgattam a vegahúst, és nem tudtam kitalálni, hogy miből lehet. Az állagáról semmiképpen nem a marhahús ugrott be, akkor már inkább valami csirkehúspempő, de mégsem volt csirkeíze.

Rostos izé, valami izével megbolondítva, hogy az íze a vöröshúséra hasonlítson.

Végül is pont ez a lényeg, hogy átverjék az érzékszerveinket.

Oké, hogy olyasmi, mint a hús, de közben érzem, hogy valami nem stimmel. Nem is vérzett! - folytattam Isabelle-nek a rögtönzött ételkritikát, de közben megnyugtattam, hogy amúgy elégedett vagyok, sikeres volt a megtévesztés. Elárulta a vegavérhiány okát: ők fagyasztott húspogácsával dolgoznak. Ha jobb minőségűt akarok, akkor menjek Manhattanbe, ahol a vegetariánus éttermekben és a jobb hamburgerezőkben találok még Impossible Burgert. Persze jóval drágábban, mint nálunk - tette hozzá mosolyogva, miközben leült az asztalomhoz, hogy máris előkeressen a Yelpen néhány menőbb helyet, és kiállítsa a számlát cakkumpakk 20 dollárról, sültkrumplival és üdítővel, ami inkább egy rossz viccnek tűnik, de semmiképpen nem olcsónak. 

A jobb helyeken nem előre elkészítve, hanem a darált húshoz hasonló formában kapják meg az Impossible Burger alapanyagát, és a séfre bízzák, hogy milyen vastag pogácsát süt belőle. Ezek sem úgy véreznek, mint amikor a steak belsejéből az első vágás után kifolyik a húslé - kicsit ízletesebbnek, de inkább száraznak mondhatók. Persze jól lehet játszani a kiegészítőkkel: sajttal, hagymalekvárral vagy avokádóval pótolható a műhús hiányzó zsírtartalma, csak ezek a 20 dolláros menüárba nem férnek bele.  

Könnyfakasztóan jónak nem nevezném az Impossible Burger termékét, ezt a kategóriát továbbra is az ínycsiklandó, zamatos, enyhén tocsogós húspogácsa képviseli. Ha össze kéne mérni a húsos hamburgerekkel, akkor a tízes skála alsóbb felére kerülne, legfeljebb 3-5 ponttal, kicsivel a mekis alap hamburger fölé. Az Impossible Burger kiváló alternatíva mindenkinek, aki már rohadtul unja az éttermek rántott sajtból, tofuból és a salátákból álló unalmas vegetariánus kínálatát, vagy csak időnként csökkentené a húsfogyasztását egészségügyi, környezetvédelmi vagy bármilyen más okból.

Üzleti szempontból elvileg lenne lehetőség arra, hogy az Impossible Burger hazánkba is eljusson. Ez alapvetően egy fejlesztőcég, startup, amibe belepumpáltak pár száz millió dollár tőkét, és ebből nem étteremláncot építenek, hanem megmaradtak a beszállítói szerepnél, illetve egyfajta világmegváltóként próbálják feltüntetni magukat, mert a növényi alapanyag használata sokkal klímabarátabb, kevesebb erőforrást igényel, mint a marhatenyésztés. A húsdarálékuk vega nachosban, tortillában és húsgombócban is felhasználható, szóval egész komoly étlapot lehetne építeni rá.

A magyar éttermekbe csak azért nem fog bekerülni, mert az Európai Unió szívből gyűlöli a genetikai módosítást, az Impossible pedig erre építette fel az egész terméket, hiszen ettől lesz húsízű a növényi rost.