Meghalt Kofi Annan

000 Par7184994
2018.08.18. 12:03 Módosítva: 2018.08.18. 12:09

Rövid betegség után szombat délelőtt, családja körében elhunyt Kofi Annan, az ENSZ korábbi főtitkára - adta hírül a Twitteren az ENSZ bevándorlásügyi szervezete. A ghánai diplomata 80 éves volt, akit az ENSZ kiváló vezetőnek és látnoknak nevezett a halálhírt bejelentő posztjában. 

Kofi Atta Annan 1938-ban született Kumasiban, az akkor még brit fennhatóság alatt működő Ghána fővárosában,  törzsi vezetők leszármazottjaként. Annan Ghánában és az Egyesült Államokban tanult, közgazdász diplomáját egy évvel hazája függetlenedése után, 1961-ben szerezte meg. Ezután Genfben tanult tovább, később pedig az ENSZ egészségügyi szervezeténél, a WHO-nál kezdett dolgozni New Yorkban. 

Annan a 70-es évektől számos funkciót betöltött az ENSZ különböző szervezeteinél, a pénzügyek menedzselésétől túsztárgyalások levezetéséig, 1996-ban pedig a szervezet főtitkárává nevezték ki, majd 2001-ben az ENSZ egyhangúlag még öt évre meghosszabbította a mandátumát. 2001 októberében diplomáciai tevékenységének elismeréseként

Nobel-békedíjat kapott az ENSZ-el közösen. 

A Nobel-bizottság indoklása szerint Annan új életet vitt a békefenntartó szervezetbe, kiállt az  emberi jogokért és bátran vette fel a harcot az olyan új kihívásokkal, mint a terrorizmus vagy az AIDS-járvány. 

Karrierje azért a botrányoktól sem volt mentes, 2005-ben kis híján úszott meg egy korrupciós ügyet, a főtitkár fia ugyanis évekig kapott fizetést a több millió dolláros ENSZ-megbízást elnyerő cégtől. 

Az ENSZ-től 2012-ben vonult vissza végleg, miután az az ENSZ és az Arab Liga közös különmegbízottjaként hónapokon keresztül próbálta leállítani a harcokat Szíriában, sikertelenül.  Miután visszavonult az ENSZ-től, alapítványán keresztül és a Nelson Mandela által alapított The Elders szervezet vezetőjeként folytatta humanitárius munkáját. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport