Nem sikerült átvennie a teljes hatalmat a Fidesznek, győzött a baloldal Szombathelyen

DBZOL20180408011
2018.10.14. 20:22
Az MSZP-s Czeglédy Csaba megüresedett helyére kiírt időközi választást a baloldal által támogatott jelölt nyerte. A Fidesznek így továbbra sincs meg az abszolút többsége a szombathelyi képviselő-testületben.

A baloldal jelöltje, László Győző nyerte az időközi önkormányzati választást Szombathelyen - értesült az Index. Az önkormányzati képviselői helyért folyó küzdelemnek azért volt nagyobb jelentősége, mert ezen múlott, hogy a Fidesznek sikerül-e megszereznie az abszolút többséget a képviselő-testületben.

Nem sikerült. Az 5. választókerületben tartott választáson ezúttal nem volt temérdek ellenzéki induló, a Fidesz-KDNP jelöltje mellett az Éljen Szombathely! jelöltjére lehetett szavazni, és a párharcot a baloldal által támogatott civil jelölt nyerte.

Az Ugytudjuk.hu és a Nyugat.hu helyi lapok a nem hivatalos szavazóköri adatokat is közölte, ez alapján 57-43 százalékra nyert a civil jelölt a Fidesz ellen:

  • László Győző - Éljen Szombathely! Egyesület: 927 szavazat
  • Melega Miklós - Fidesz-KDNP: 693 szavazat

A 4305 szavazásra jogosult közül csak 1623-an szavaztak érvényesen, vagyis a részvétel 40 százalék alatt maradt.

A választást azért kellett kiírni, mert az 5. választókerület eddigi képviselője, az MSZP-s Czeglédy Csaba ellen büntetőeljárást indítottak. A bíróság elrendelte az előzetes letartóztatását, az ügyészség pedig nem járult hozzá, hogy részt vehessen a városi képviselő-testületi ülésen. Így egy év után megszűnt a mandátuma.

Habár Szombathelyen Fidesz-KDNP-s polgármestert (Puskás Tivadar) és Fidesz-KDNP-s parlamenti képviselőt (Hende Csaba) választottak legutóbb, nem minden hatalom a Fideszé. A képviselő-testületben nincs meg a Fidesz többsége, ezért alpolgármesternek be is emelték az egyik helyi civil szervezet képviselőjét, az ő szavazatával tudják csak biztosítani a javaslatok elfogadását.

A mostani választás tétje tehát az volt, hogy a Fidesznek sikerül-e nyernie, így egyedül megszereznie az abszolút többséget, a teljes hatalmat a városban. Ez a mostani választáson nem jött össze.

Az 5. választókerülethez tartozó Derkovits lakótelep a baloldalnak kedvező területnek számított. Czeglédy Csaba legutóbb magabiztosan nyerte a választókerületet: 50-36 százalékra verte a Fideszes ellenfelét (913 és 660 szavazat), pedig 2014-ben még jobbikos és LMP-s induló is volt. Mint látható, a 4 évvel ezelőttihez nagyon hasonlóan alakultak a számok és az arányok, vagyis mindkét oldal el tudta vinni nagyjából ugyanazokat a szavazókat, akiket 4 évvel ezelőtt.

Leggyorsabban a jelöltet támogató pártok közül a Momentum adott ki közleményt, amelyben a párt úgy fogalmaz: "a mai választáson kiderült, a Fidesz propagandagépezete valós munkával, a választók tiszteletével és egy őszinte programmal legyőzhető".

(Borítókép: Balogh Zoltán / MTI)