Újabb hajléktalant vettek őrizetbe, már háromnál tartanak

2018.10.19. 11:25 Módosítva: 2018.10.19. 13:42

A rendőrség az életvitelszerű közterületi tartózkodás szabályainak megsértése miatt 2018. október 15-én 0 órától 18-án 24 óráig országszerte 133 esetben alkalmazott helyszíni figyelmeztetést, és 3 szabálysértési előkészítő eljárást indított: Pest megye és a Budapesti Rendőr-főkapitányság illetékességi területén - közölte az Index megkeresésére a rendőrség sajtóügyelete.

A legutóbbi információ az volt, hogy két őrizetbevétel volt, és 101 helyszíni figyelmeztetésnél tartottak a rendőrök. Az első két esetről ki is derült, hogy egy gödöllői és egy fővárosi embert vittek be a hatóságok. Ez azt jelenti, hogy csütörtökön egy újabb Pest megyei vagy fővárosi hajléktalanra sújtott le az új szabályozás

A rendőrség a bírósági tárgyalásokról szóló kérdésünkre azt felelte, hogy ezek időpontjainak kitűzése nem rendőrségi kompetencia, és figyelmeztetett arra is, hogy "a hosszú hétvégére vonatkozó rendőri intézkedésekkel kapcsolatban statisztikai adatok legkorábban 2018. október 24-én 12 órától állnak majd rendelkezésre."

A Nyugati térről vitték el a harmadik hajléktalant

Nem a nyugdíj előtt álló, öt hónapja az utcán élő nőt állították először bíróság elé, akit másodikként vettek őrizetbe a törvény hétfői hatályba lépése előtt, hanem egy férfit, akit a Nyugati térről vittek be a rendőrök, írja a Hvg.hu. A férfit távmeghallgatási rendszer segítségével hallgatják meg, nem hozták át a Gyorskocsi utcából.

A lap szerint a férfit péntek éjszaka figyelmeztették negyedszer a Nyugati téri aluljáróban, egy kartonlapon feküdt, a ruháiba takarózva. A férfi "vállalta tettét", elmondta, hogy alkoholista. A rendőrség felszólítására nem akart bemenni a szállóra, de a tárgyaláson azt mondta, hogy most már bemenne. Másfél hónappal ezelőttig még a Dankó utcai szálláson aludt. A bíróság figyelmeztetésben részesítette, és kötelezte arra, hogy a kirendelt védő díját, 6300 forintot kifizessen. A rendőrség és a férf is elfogadta az ítéletet, így az jogerős.

Helsinki: Botrányosan drága

A Helsinki Bizottság közben a blogján azt írta, a gödöllői hajléktalan ügyében az eljáró bírósági titkár figyelmeztetésben részesítette a férfit, ezt mindegyik fél fellebbezés nélkül elfogadta. A férfinak 20 ezer Ft-os szabálysértési költséget is meg kellene fizetnie.

A Helsinki ennek kapcsán számolgat egy sort: azt írja, hogy az ügyészség eredetileg 30 napos elzárást kért, és mivel egy napi elzárás becsült költsége 8000 forint, ez az államnak 240 000 forintjába került volna. Ha ebből levonjuk az állandó költségeket - a börtön és a börtönőr a hajléktalanok nélkül is kell, és pénzbe kerül - , akkor is 3000 forint a költség, azaz így a 30 napos elzárás 90 000 forint lenne. 

"A szabálysértési eljárás költségével kapcsolatban  (szintén a médiaértesülések alapján) kiindulhatunk  a bíróság által meghatározott 20 000 forintból. Ezt adók módjára fogják behajtani a szabálysértés elkövetőjétől, ehhez sok sikert kívánunk."

A Helsinki szerint ilyen összegek kapcsán felmerül, hogy mindez simán fedezhetne az érintett egy hónapnyi lakhatását akár egy gödöllői lakáspiacon bérelt garzonban is.