Legendás külföldi stúdiót zúzott szét egy magyar zenekar

2018.10.19. 14:59

"Kifejezetten súlyos, tele stoner és grunge témákkal" – írtuk lelkesen a Dungaree zenéjéről, amikor 2016-ban a Stenken premierezett a zenekar bemutatkozó albuma. A két évvel ezelőtti bemutatkozást még szülővárosában, Szegeden vette fel a Dungaree, legújabb anyagukat azonban már a legendás londoni Toe Rag stúdióban rögzítették. Az Electric Altar a Stenken hallható először.

Az 1991-ben alapított, vintage cuccokkal telepakolt Toe Rag Studios falai között az évek során olyan zenekarok fordultak meg, mint a White Stripes, a Tame Impala, a Supergrass, a Madness, a Wolf Alice (itt egy felvétel róluk a Toe Ragben), a Temples (itt meg róluk), a Wytches, a Kills, a Metronomy, az Electric Wizard, a Cribs, a Zutons, az Undertones és a Television Personalities.

Az új Dungaree-anyag producere a Toe Rag gazdája, Liam Watson volt, aki a White Stripes részben itt rögzített, Elephant című albumának (rajta a Seven Nation Army és a The Hardest Button to Button című dalokkal) hangmérnöke is volt. A szegedi zenekar vele vette fel a most megjelenő anyagot, Watson keverte is az anyagot. A maszterelés egy hasonlóan izgalmas fickó, Noel Summerville munkája, ő szintén dolgozott Jack és Meg White Elephantján, valamint olyan zenekarok anyagain, mint a Clash, a My Bloody Valentine, a Kraftwerk, Elvis Costello, Aphex Twin vagy Sinead O’Connor.

A lemez egyben lett feljátszva, teljesen analóg körülmények között, szalagra rögzítve 2018 áprilisában. "A gatya egyértelműen tele volt, mielőtt odaértünk volna a stúdióba, de amint találkoztunk Liammel egyértelművé vált, hogy jó helyen vagyunk. Egy borzasztó szigorú, őszinte ember, akinek ez a mindene. Mielőtt elkezdtük a felvételeket, csak annyit mondott, hogy játszatok és érezzétek jól magatokat, akkor lesz a legjobb. Ezt egy életre megtanultuk tőle" – mesélte Balogh Attila basszusgitáros.

A lemezt itt lehet meghallgatni:

Dencs Dominik dobos így emlékezett vissza a felvételekre: "A kezdeti kétségek – ha lehet így mondani azt, hogy egy szegedi zenekar egyszer csak betolat Londonban egy ilyen stúdió kapubejárójába – azonnal ledőltek, és tudtuk, hogy a legjobb helyen kopogtatunk. Liam személyisége, eszeveszett szaktudása, analóg rendszere és angol teái tökéletes légkört teremtettek ahhoz, hogy ez a lemez elkészüljön."

Boszorkányosan ügyes szakember, de az esze mellett a szívével is dolgozik. Amikor megkérdeztük, miért nincs monitor a stúdióban, csak annyit mondott: a zenét nem bámulni kell, hanem hallgatni. Ami jól szól lehallgatva, az jól fog a lemezen is. Ez nyilván egyértelműen hathat egy laikusnak, de a mai digitális világban erre biztosan sok hangmérnök ráncolná a szemöldökét. Ő mindenesetre beleáll ezekbe, maximálisan kiáll a saját munkamódszere mellett, és szerintem az eredmény mindig magáért beszél

– idézte fel Horváth Zoltán gitáros.

László Gergely énekest már a stúdióba érkezéskor megfogta a majdnem 60 éves vasakkal teli hely hangulata és Liam személye. "Liam iszonyat precíz arc! Ez már akkor kiderült, amikor elkezdte összeszerelni a cuccot. Lázasan és szenvedélyesen dolgozott végig. Látszott rajta, hogy bejön neki az anyag, és hogy nagyon élvezi, amit csinál. A csúcspont talán az volt, amikor megmutatta, hogyan is készül egy analóg preverb effekt: csavargatta a potikat, visszafelé tekerte a szalagot és dugdosta a kábeleket. A végeredmény egészen sátáni lett. Rázott minket a hideg, mintha Belzebub szorongatná a torkunkat."

Miért épp a Toe Rag?

Arra a kérdésre, hogyan kerül egy szegedi stoner zenekar a londoni Toe Ragbe, a Dungaree menedzsere, Nemes Tamás válaszolt, aki a lemez kiadója is egyben (valamint a fenti fényképen is szerepel). "2008 és 2012 között Londonban éltem, és egy ottani zenészbarátomon keresztül volt szerencsém eljutni a Toe Rag Studiosba, ahol többek közt egyik nagy kedvencem, Jack White a korszakos és egyben Grammy-vel díjazott Seven Nation Army dalát is rögzítette 2002-ben, Liam Watson producerrel, aki a stúdió tulajdonosa is egyben. Ekkor elhatároztam, egyszer szeretnék egy olyan zenekarral dolgozni, akik szívesen vennének fel lemezt itt, és akikkel Liam Watson is szívesen dolgozna, mint producer. 2016 tavaszán egészen közel kerültem ehhez, amikor a Babellel két dalt rögzítettünk a Toe Ragban, de az igazi katarzist most élhettem át, amikor nem egészen 4 nap alatt rögzítettünk 6 dalt a Dungaree-vel! Minden nap 9 -től 5-ig zajlottak a felvételek, csak a szokásos napi 3-szori teázásokkal szakítottuk meg, amelyeket minden esetben Liam készített el nekünk is. Nem volt szükség túlórára, esti műszakra, újrajátszásra, minden a terv szerint haladt, és ebben a négy napban kezdtek el önálló életre kelni a dalok." Nemes Tamás hozzátette: a zenekar terveinek megvalósításához nagyban hozzájárult az NKA Hangfoglaló programja.

 

A Dungaree a felvételek után még adott négy klubkoncertet Angliában, a Munchausen videóját is ezek egyikén forgatta a zenekar Takács Borisszal – ő jegyzi majd a zenekar hamarosan megjelenő dokuvideóját is. A Dungaree jövőre egy 8-10 állomásos turnéval szándékozik visszatérni Angliába, majd a régiónkban is tenne egy kört, minél több szerb, szlovák, román és ukrán klubot érintve. A budapesti lemezbemutatót 2019 márciusára tervezik, akkorra készül el a most megjelenő anyag vinil formátumban is, de aki figyel, az még idén is elcsípheti őket.

Ne maradjon le semmiről!