Hat évig kell várni egy bokaprotézis-műtétre Magyarországon

2018.10.19. 23:58

Érzek fájdalmat, van amikor éjszaka sem tudok aludni rendesen, mert érzem, hogy fáj, de még elviselhető. 

Ezt Halápi János mondta el az ATV péntek esti híradójában, ami azért foglalkozik a férfi tüneteivel, mert mint kiderült a férfinek 6 évet kell várnia a fájdalmait megszüntető bokaprotézis-műtétre. 

A férfi ambuláns lapján az áll, hogy ha hamarabb sorra kerülne, mint a lapon jósolt 6 év, akkor arról majd értesítik, és fél év múlva várják kontrollra. 

A férfi lába jó egy centit dől kifelé a kopás miatt, aminek köszönhetően pár havonta kell cserélnie a cipőjét, de ennél is nagyobb baj, hogy ez idő alatt komoly járási problémái is lehetnek. 

A híradóban megszólaló szakjogász szerint az ország egészségügyi és gazdasági teljesítőképességének megfelelnek a leggyakoribb várólistás műtétek számai, és nemzetközi szinten is átlagosak. A szakértő szerint a bokaprotézis műtét egy ritka műtét, és nem egy tipikus várólistás ellátás, ahol sokan várakoznak egyszerre, és ezért messzemenő következtetést nem lehet az ország várólistahelyzetével kapcsolatban levonni.

A Semmelweis Egyetem a csatorna megkeresésére azt válaszolta, hogy Magyarországon bokaprotézis beültetést egyedül a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikája végez, ezért a rendelkezésre álló lehetőség mellett több éves lehet a várakozási idő, amit a beteg állapotára tekintettel, és lehetőségeikhez képest  próbálnak rövidíteni. 

(444)