Lecsúszott az Oscarról a Napszállta

2018.12.18. 10:54

Az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia kilenc kategóriában is bejelentette azoknak az alkotásoknak a listáját, amelyek közül kikerülhetnek a jövő évi Oscar-díjátadó jelöltjei. A shortlistre Tóth Barnabás Susotázs című élőszereplős rövidfilmje is felkerült.

"A Susotázs végre újra megmutatja, hogy Tóth Barnabás igenis őrülten tehetséges kisfilmrendező" – írta az Index is a filmről az idei Friss Hús kapcsán. A történetet pedig így foglaltuk össze: "Két szinkrontolmács próbálja meg különféle módszerekkel elcsábítani az egyetlen magyart (Osvárt Andrea), aki jelen van a konferencián, amin tolmácsolniuk kell, és aki ennélfogva az egyedüli, aki a fülhallgatójában a szavaikat hallja."

Ahogy nemrég Andy Vajna megjósolta, a Napszállta valóban nem került fel az Oscar-shortlistre. Nemes Jeles László alkotása az idegennyelvű filmek kategóriájában versenyzett, ahol többek között egy dán (A bűnös), egy lengyel (Hidegháború), egy kolumbiai (Az átkelés madarai), egy japán (Bolti tolvajok) és egy mexikói film (Roma) került a kilenc esélyes közé.

A filmakadémia hétfő éjjel a legjobb dokumentumfilm, a legjobb dokumentum-rövidfilm, a legjobb idegen nyelvű film, a legjobb smink és frizura, a legjobb zene, a legjobb betétdal, a legjobb animációs rövidfilm, a legjobb rövidfilm és a legjobb vizuális effektusok kategóriájában hirdetett shortlistet.

Az Oscar-díjakért folyó versenyben idén rekordszámú kategóriában volt magyar esélyes, Kovács István Ostrom című rövidfilmje, Andrasev Nadja A nyalintás nesze című animációs rövidfilmje és Bucsi Réka Solar Walk című animációs rövidfilmje azonban lemaradtak a jelöltek szűkített listájáról, írja az MTI.

Milorad Krstic Ruben Brandt, a gyűjtő című alkotását a legjobb egész estés animációs film díjára nevezték, ennek a kategóriának a shortlistjét egyelőre azonban nem közölte az amerikai filmakadémia. A többi shortlistes névsora megtekinthető a filmakadémia honlapján.

Ne maradjon le semmiről!